Komentar Ivana Vrdoljaka / Što je bilo u dronu? Ni četvrti dan se ne zna odgovor, a Banožić i Milanović zbunjuju građane oprečnim izjavama

Hrvatski dužnosnici u ovoj istrazi nakon četiri dana prema javnosti nisu ni izbliza suglasni oko toga što je nosila sovjetska grdosija

14.3.2022.
22:30
VOYO logo

19. je dan rata u Ukrajini, i četvrti od pada bespilotne letjelice u Zagrebu. No, umjesto da svakim danom i satom znamo sve više o tom vojnom dronu i incidentu bez presedana - upravo suprotno.

Ne samo da se ne zna tko ga je lansirao i s kojom namjerom - ne znamo ni što je nosio. Ministar obrane Mario Banožić prvo nas je uvjeravao da cijeli slučaj nije bio prijetnja za Hrvatsku, a idući dan nakon naslikavanja pored mjesta pada objavio da su među krhotinama pronađeni dijelovi aviobombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov šef večeras je bio ponešto oprezniji, premijer Plenković kaže da će istraga tek pokazati o kakvoj se vrsti eksploziva odnosno bombe radi.

Image
'NE PRIČAJTE ISPRED GRABE' /

Milanović ušutkao MORH, nije se izjasnio je li dron nosio aviobombu. Ismijao i Vladinu ideju da hrvatsko nebo čuva Patriot

Image
'NE PRIČAJTE ISPRED GRABE' /

Milanović ušutkao MORH, nije se izjasnio je li dron nosio aviobombu. Ismijao i Vladinu ideju da hrvatsko nebo čuva Patriot

No, prije premijera, pred novinare je jutros stao predsjednik Republike. Zoran Milanović nakon sastanka s vojno-obavještajnim vrhom poručio je kako ne može reći je li aviobombe bilo ili nije, objasnivši da je istraga još u tijeku, ali da javnost može biti mirna i sigurna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je premijera da primiri svog ministra i podržao ulaganja u protuzračnu obranu. Međutim, pritom i ismijao ideju delegacije ministarstva obrane koja ovaj tjedan u Washingtonu planira moliti američku vojsku da Hrvatskoj privremeno ustupi sustav Patriot. 

 "Molim sve koji imaju operativna saznanja iz istrage da o tome šute. Pozvao bih i druge koji se obraćaju ispred grabe svakih 15 minuta medijima da to ne rade. Naročito da ne idu tamo bez potrebe jer tamo nisu trebali biti u subotu", poručio je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko će raditi na Patriotima? Kondukteri ZET-a, vi, ja? Čak i kada bi to bilo moguće, a nije moguće. To su bajke", rekao je Milanović.

"Vidjeli smo sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da te vrste odluka donosimo mi. Dok vijest dođe do Torrejona i dok Torrente popije sangriju i to se vrati u Bruxselles", kaže predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije Milanović promašio s ovom usporedbom u slučaju "dron". Jer prema reakciji NATO-a i nadležne španjolske vojne baze Torrejon doista ispada kao da svime upravlja Torrente legendardni lik iz istoimene kultne španjolske crne komedije s kraja devedesetih. 

Antijunak Jose Luis Torrente kojeg je utjelovio redatelj Santiago Segura u filmu je smotani, lijeni, bezobzirni madridski policajac. Torrente ne mari ni za koga osim sebe, a slučajeve rješava pukom srećom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je i puka sreća da vojni dron, koji je potpuno nesmetano proletio kroz dvije članice NATO-a i srušio se u trećoj, usred Zagreba, pritom nikog nije usmrtio. Ne umiruje ni činjenica da se građane otad zbunjuje poluinformacijama.

Hrvatski dužnosnici u ovoj istrazi nakon četiri dana prema javnosti nisu ni izbliza suglasni oko toga što je nosila sovjetska grdosija: je li to bila aviobomba, kako vrlo samouvjereno tvrde ministar obrane i njegovi suradnici, ili nešto manje opasno, na što tajnovito aludira predsjednik, a to bi mogao biti ugrađeni eksploziv namijenjen samouništenju prikupljenih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je taman negdje između, načelno se kao slaže sa svojim ministrom, ali evidentno ne u potpunosti. Ako ništa drugo od početka rata u Ukrajini predomislili su se čak i neki od najvećih domaćih kritičara ulaganja u protuzračnu obranu i borbene zrakoplove nakon što je postalo jasno da se ne može baš svaka strateška vojna investicija preračunavati u neizgrađene vrtiće, škole i bolnice.

Naravno da ih nedostaje i naravno da ih treba graditi, ali u ozbiljnoj državi jedno ne bi trebalo isključivati drugo te iste ljude, vrtiće, škole, bolnice i nebo - netko treba i štititi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo