Evo što sve može / Komodo je jedinstveno robotsko vozilo kojem je samo mašta granica - ovakav stroj nema nitko u Europi

Iako cifra još nije definirana, očekuje se da će Komodo koštati između 5 i 10 milijuna eura

29.6.2021.
20:46
VOYO logo

Najmodernije je robotsko vozilo kojem je kažu samo mašta - granica. Ime mu je Komodo, a ništa mu ne mogu ni otvorena vatra i eksplozije, kao ni urušavanja ni terorističke prijetnje.

Europska komisija svrstala ga je među top 20 projekata sigurnosno-obrambene industrije. Hrvastki sustav spreman na sve - mogao bi u vežu proizvodnju.
Komodo, robotski sustav za rad u ekstremnim uvjetima, nakon današnjeg predstavljanja trebao bi se naći na radaru svake europske države koja radi na unapređenju svoje obrane.

Daljinsko upravljanje, umjetna inteligencija i mogućnost djelovanja u raznim situacijama - samo su neke od odlika ovog stroja.

Gordan Pešić, voditelj razvoja poslovanja u DOK-ING-u: "S obzirom da je to hibridizacija on ima nekih 170 kilovatsati baterija i ima motor sa unutrašnjim sagorjevenjem od 300 konjskih snaga, tak da to sve skupa čini i puno veću snagu".


Iz DOK-ing-a tvrde, ovakav, pa ni sličan stroj nema nitko u Europi. On može djelovati u uvjetima otvorene vatre, eksplozije, urušavanja, visokih koncentracija eksplozivnih i toksičnih tvari, kao i u terorističkim prijetnjama. Sličan je tenku, a kako je riječ o modularnoj platformi, ako mu se nadogradi oružje, može postati pravo borbeno vozilo. Proizvodnju ovakvih strojeva podržava i ministar obrane.

Mario Banožić, ministar obrane: "Dakle ovo što je najveća vrijednost i zašto mislim da ga Hrvatska vojska mora imati je to što možete imati i stroj i uslugu. Primjerice ako se odlučimo imati stroj za razminiravanje ili stroj za nuklearni otpad ili za raščišćavanje ruta onda u tom slučaju s tom nadogradnjom mi nudimo i stroj i uslugu. Mislim da je to jedna velika prednost".

Iz tvrtke koja je u posljednjih 30 godina uspješno razvila 15-ak robotskih sustava, spremni su i na serijsku proizvodnju.

Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a: "Gledajte, možemo bilo koju količinu napraviti. Mislim, ne mogu pretjerivati, ako će to biti više od 100 komada onda ćemo se ozbiljno oznojiti da to napravimo, ali mislim da su kapaciteti u hrvatskoj dovoljni da možemo zadovoljiti bilo koje potrebe, jasno uz dobru organizaciju".

Iako cifra još nije definirana, očekuje se da će Komodo koštati između 5 i 10 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo