IZREČENO 10 KAZNI / Državu su njihove greške koštale milijune: U zadnjih pet godina nijedan liječnik nije ostao bez licence

Slučaj Gabrijel posljednji je koji je odjeknuo u javnosti. Proces Maškarin pak kao da nema kraja

30.12.2018.
22:27
VOYO logo

Bilo je propusta! Nakon inspekcije Ministarstva zdravstva pokazao je to i nalaz Hrvatske liječničke komore koji će sutra biti i službeno objavljen. 

Iako sa sigurnošću ne mogu reći bi li pravovremeno liječenje dovelo i do drukčijeg ishoda kod malenog Gabrijela Bebića - izvjesno je da kad se septični urušaj, kojeg je Gabrijel imao, liječi u ranoj fazi povećava se i vjerojatnost povoljnog kliničkog ishoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Gabrijel posljednji je koji je odjeknuo u javnosti. Proces Maškarin pak kao da nema kraja. Prilikom operacije  Miroslav Maškarin ostao je bez lijeve noge, a nakon dvanaest godina sud je odobrio još jedno vještačenje. Odvjetnica koja zastupa njega brani još pacijenata sa sličnim ishodom.

"Mislim da treba promijeniti zakon i da za najteža kaznena djela iz domene liječništva bi trebala ostati kazneni porgon, međutim ostalo bi trebala preuzeti HLK ali s puno većom dozom odgovornosti", kaže odvjetnica Ingrid Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska liječnička komora je u posljednjih 5 godina izrekla 10 kazni. I to od 2014. do danas 3 opomene i 7 privremeno uvjetno oduzetih licenci - ni jedna trajno.

Pa ni slučaj majke koja je optužila liječnika u Vinkovačkoj bolnici da je skrivio smrt njezina novorođenog djeteta. Slučaj je na Sudu časti Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam je kriv za to. Sad ću reći javno da je kriv. Po meni je on krivac što i papiri dokazuju. To je moj komentar da ne okrivljuje druge za svoje postupke", kazala je Matea Janković.

Početkom godine zbog neprimjerenog ponašanja prema pacijentima ortoped iz KB Dubrava dobio je otkaz. I taj je slučaj na Sudu časti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom ulaska u ordinaciju on me odmjerio od glave i pete i kaže. Kaj ste vi došli. Vidim da vama nije ništa", kazala je Lana Tovarlaža Žugec.

U najvećoj aferi iz 2012. aferi Hipokrat zbog kaznenog djela primanja mita osuđeno je oko 275 liječnika uvjetno privremenim oduzimanjem licence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ne postoji jedan autoritet strah da možeš odgovarati za nešto onda se tako i ponašaš. Jedan je veliki upitnik zašto se ne vodi nadzor na transparentan način i zašto se vodi nadzor sami nad sobom i tako poklrivaju sami sebe. - Treba li tu nešto mijenjati? Naravno da treba mijenjati. Treba oformiti neovisno tijelo koje će napraviti nadzor kako treba", kaže Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Zbog pogrešaka pacijentima je Hrvatska u pet godina isplatila više od 60 milijuna kuna odšteta. Prvo oduzimanje licence liječniku još se nije dogodilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo