'Ne može tako' / Komšića posebno pogodio dolazak Dodika u Hrvatsku: 'Nije BiH staja da stoku vodiš na ispašu ili u drugu staju'

Bio je to sastanak iza zatvorenih vrata. Puno zajedničkih tema, ali najviše govora ipak o poboljšanju položaja Hrvata u BiH

30.9.2020.
7:07
VOYO logo

Promjena izbornog zakona u BiH bila je glavna tema sastanka hrvatskog premijera s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Banskim dvorima. 

Te iste promjene zakona, za Željka Komšića, trenutačnog hrvatskog člana Predsjedništva, uopće nisu potrebne. Jer dok on naglašava kako se Zagreb previše miješa u politiku BiH, bošnjački član Predsjedništva poručuje: hrvatska je Vlada trebala zvati aktualne članove Predsjedništva, a ne bivše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to sastanak iza zatvorenih vrata. Puno zajedničkih tema, ali najviše govora ipak o poboljšanju položaja Hrvata u BiH. 

"Da shvatimo da je opasno najmalobrojniji narod dovest u poziciju manjine, a počeo se taj izraz koristi u političkom izričaju Sarajevu i to je onda put ka trajnom ne funkcioniranju BiH", rekao je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer poručuje Čović, nije problem samo u biranju članova Predsjedništva, isti je i pri biranju članova Klubova naroda u parlamentu. 

Image
Član Predsjedništva BiH /

Komšić: Hrvatska se ne treba miješati u izmjene izbornog zakona BiH

Image
Član Predsjedništva BiH /

Komšić: Hrvatska se ne treba miješati u izmjene izbornog zakona BiH

"Mi inzistiramo da Hrvate biraju Hrvati, a ne kao do sada da u Sarajevu, Goraždu, Zenici, Tuzli to rade Bošnjaci za nas", rekao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složni su u ovome čelnici HDZ-a, premijer Plenković poručio je da se od te inicijative neće odustati. 

"Naš je stav da bi sami akteri u BIH trebale iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju koju imamo danas da se jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne i nekorektne. To je jasan stav RH i neće se mijenjati ja sam siguran tko god bio na vlasti jako dugo", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na jasan stav Vlade, hrvatski član Predsjedništva, odabran od strane Bošnjaka, a ne Hrvata, u ponedjeljak je imao štošta za reći. 

"Mislim da je to jako pogrešno, što na kraju Hrvatska ima s izmjena izbornoga zakona u BiH. Mi se ne petljamo u njihov izborni zakon. Oni nas očigledno strateški posmatraju da smo teritorij, a ne država", rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno ga je pogodio dolazak Milorada Dodika, koji, iako je član Predsjedništva, u Hrvatsku je stigao kao predstavnik Srba u BiH.

"I Dodik i Čović, a i u Zagrebu i Beogradu očigledno misle, nemojte me pogrešno shvatiti. Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš. Niti je BiH staja pa ćeš nekad izvesti na ispašu ili odvesti u drugu staju. To ne može tako, kakvi narodi", rekao je Komšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se osvrnuo na Izetbegovića

Treći član Predsjedništva iz redova Bošnjaka u sastanku ne vidi ništa sporno, ali smatra da je i on trebao biti pozvan. 

"Najbolje bi bilo da smo imali sastanak odmah, predsjednik Hrvatske, predsjedništvo BIH. Preuzmu se obaveze i onda stvari idu i u jednoj i u drugoj državi na način kako smo se dogovorili", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će biti razgovora i s trenutnim bošnjačkim članom Predsjedništva Džaferovićem, najavio je i predsjednik Milanović. Osvrnuo se i na sastanak s Džefarovićevim prethodnikom, Bakirom Izetbegovićem.

"Bakir Izetbegović predstavlja onoga s kime se u BiH razgovara o bitnim stvarima, kad je u pitanju stanje bošnjačkog naroda koji čas postoji, čas ne postoji, ovisi za što se bira. Malo flip flop, igramo se", kazao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrat će se i na relaciji Hrvatska - BiH, dok god Hrvati ne budu ravnopravni,  odlučan je stav državnog vrha u Hrvatskoj.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo