pukao na provokacije / Stručnjakinja o Krstičevićevoj reakciji: 'Smatra da je način na koji komunicira jedino ispravan'

Smiljana Leinert Novosel prokomentirala je ispad i ministra Krstičevića i premijera Plenkovića

16.1.2019.
22:25
VOYO logo

Sve provokacije na račun propale nabave izraelskih F-16 ministar Damir Krstičević je stoički otrpio u Saboru, ali kad je Franko Vidović njemu i premijeru pod nos stavio kutije s maketama borbenih aviona Krstičević je pukao i svom snagom ih tresnuo o pod, počeo vikati pa su ga morali smirivati i premijer Andrej Plenković koji je sjedio kraj njega i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.  

Pod kakvim je emocionalnim stresom ministar Krstičević vidjelo se i nakon aktualnog sata, kada je stao pred novinare. "Bio sam vrlo smiren, ali morate biti svjesni da sam ratni general, sad sam ministar obrane. Što se tiče ovog projekta, vjerujte mi, ja i cijeli tim u Ministarstvu obrane, učinio sam sve... Dvije godine vrlo intenzivno vodili smo cijeli projekt. Sada nakon toga svega dođe ti netko da se izrugava. Pa zar nečiji rad, kakav god, dvije godine žestokog rada... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dođe ti netko bez ikakvog poštivanja. Da meni stavi tu maketu... Je li to trebalo se dogoditi? Slažem se s mojom reakcijom da nije na neki način način. Morate rzumijeti, ja sam ratnik. Mislim da je to poniženje. To nije sportski. Tako se ne radi s vojnikom, ja to nikad ne bih napravio. Čvrsto bi ga kritizirao. Znate da čvrsto krtiziram SDP. Jako čvrsto. Jesam li ja treba donijeti maketu MIG-a 21? Nikad to ne bih napravio. Ja SDP-u ne bih donio maketu MIG-a 21. Znamo da ti avioni ne lete. Tko je za to dogovoran?", kazao je Krstičević.

Krstičević pokazao ljudsku stranu

Istina, ministar Krstičević je bio ratnik, i to ratnik zavidne vojne karijere, ali tim više bi se očekivalo da general njegovog kova ne puca tako lako pod pritiscima, pogotovo jer je sad i ministar obrane i potpredjednik Vlade zadužen za cjelokupni sustav Domovinske sigurnosti koji ne bi trebao imati tako lak prst na obaraču. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uostalom u Saboru smo se nagledali i mnogo težih uvreda i žešćih provokacija, pa reakcije u klupi za ministre nikad nisu bile ovako žestoke. S druge strane možda će birači honorirati da Damir Krstičević kao političar reagira ovako strastveno i srčano i time pokazuje i svoju ljudsku stranu i da mu je doista stalo do posla kojeg obavlja, pa makar ga i ne obavio do kraja.

Sve to i još i više vrijedi i za premijera. S jedne strane nije dobro da državu vodi čovjek tankih živaca, spreman na fizički obračun zbog neke uvrede, s druge strane uvreda da je  defakto nacionalni izdajnik, i to u korist Srbije, u hrvatskom političkom prostoru je gotovo jednaka psovanju majke i s ljudske strane teško je ostati suzdržan, pa birači možda mogu i cijeniti i taj fajterski stav, jer kako rekosmo, nakon ovoga sigurno ga nikad više nitko neće nazvati "anemični".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Reakcija ministra Krstičevića više očekivana nego kod premijera'

Ali umjesto da mi nagađamo s ove ili one strane, politička analitičarka i profesorica komunikologije, dr. Smiljana Leinert Novosel prokomentirala je ispad i ministra Krstičevića i premijera Plenkovića. 

"Saborska diskusija i komunikacija nikad nije idilična. Ona je 'prava bitka', ali podrazumjeva se da se radi o sučeljavanju pravih mišljenja, da se dođe do kvalitetnog razultata. Ovo što smo danas vidjeli bio je sudar dvaju komunkacijskih stilova", tvrdi Leinert Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Krstičeviću je kazala da je on čovjek koji funkcionra poput vojnika. "Očito je njegov načina odnosa prema poslu, prema javnosti, ako hoćete i prema funkciji na kojoj se nalazi, vojničke prirode. Ne želi raditi što drugi rade, a to je prilagođavanje, otvaranje, dopuštanje drugima da na vas djeluju. On smatra da je samo način na koji on komunicira jedino ispravan način", tvrdi.

Osvrnula se i na Plenkovićevu nervozu i njegov nastup prema zastupniku MOST-a Nikoli Grmoji. "To je jedan jedini slučaj gdje smo vidjeli nešto što nismo mogli zamisliti. Čak bismo mogli reći u prvom slučaju da je reakcija ministra Krstičevića bila više očekivana nego kod premijera Plenkovića. On je dosada isključivo prakticirao kontroliranu komunikaciju, kojom je on u glavnom dominirao. Danas se vidjelo da se prešao svaki prag tolerancije, očito po njegovom mišljenju i da je njegova kontrola pala i bila srušena", tvrdi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li oporba pretjerala? "Naša oporba je vrlo slaba. Ona se uglavnom sumejrava na to da skrečući pzornost na sebe izazove neke efekte, rekla bih, više na osobnoj razini nego u korist svoje stranke", zaključuje Leinert Novosel.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo