7 GODINA ZATVORA / Konačni pad županice koju su prozvali ženskim Bandićem: Od butika s turskom odjećom do Remetinca

Nakon kazne Ivi Sanaderu, najveća kazna ikad dosuđena nekom političaru za primanje mita. Merzel je primila 100 000 eura, ali i još puno toga

29.3.2022.
22:30
VOYO logo

Marina Lovrić Merzel večeras spava u Remetincu. Nekoć moćna sisačka županica, koju su zvali ženskim Bandićem, a koja je prijateljevala sa vrhom SDP-a osuđena je na 7 godina zatvora.

Nekad najmoćnija žena Siska koja je voljela skupe automobile, luksuzne zabave, a voljela je i trošiti novac Sisačko-moslavačke županije. Sada, Marina Lovrić Merzel ide u Remetinec na sedam godina.

"Pokazala je na koji način se političar nikako ne smije ponašati. Ide i do onih najsitnijih sramotnih i jednostavno rečeno neshvatljivih zlouporaba kartice Sisačko-moslavačke županije", kaže Vjeran Blažeković, sudac Županijskog suda u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nepravomoćna presuda /

Bivša SDP-ova županica Lovrić Merzel dobila 7 godina zatvora! Odmah je sa suda vode u Remetinec. Čak je i zaplakala

Image
nepravomoćna presuda /

Bivša SDP-ova županica Lovrić Merzel dobila 7 godina zatvora! Odmah je sa suda vode u Remetinec. Čak je i zaplakala


U privatne svrhe. Novac je trošila na zabave, jela je i pila na račun županije, fiktivno je zapošljavala rodbinu i prijatelje.

Primila je mito od 100 000 eura i to pokušala prikriti kupnjom stana u Diklu na nećakovo ime. Pet milijuna kuna preplatila je zgradu Hitne pomoći, poslugu na vlastitoj svadbi je naplatila Hrvatskim šumama, a 164 000 kuna privatnih troškova platila je službenom karticom. Bivša SDP-ova zvijezda kriva je po svim točkama optužnice.

"Jedinstvena kazna zatvora od sedam godina nam se čini preblaga", smatra zamjenik ravnateljice USKOK-a, Vjekoslav Tolnaj


Kazna zbog koje je pustila suzu.

Remetinec joj nije nepoznat. Pet mjeseci je tamo provela 2014. kada je prvi put uhićena. Pisalo se da je čak tražila da joj iz zatvora omoguće telefonski poziv tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću, no njenom zahtjevu nije se udovoljilo.

"Jedino mjesto gdje ću ja dokazati svoju nevinost je sud", pričala je Lovrić Merzel u rujnu 2014. godine.

I nije to jedini put da je Merzel uvjeravala u svoju nevinost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Sve dok dišem posljednji trenutak, borit ću se za istinu, a sigurno dokazati da sam radila u skladu sa zakonima", govorila je u lipnju 2015.

"Kada već u javnosti budete osuđeni, kada vas se prikaže u najmanju ruku čudovištem, onda znate kako to izgleda. To svakom normalnom čovjeku nije jednostavno", rekla je u listopadu 2014. 

Zato normalnom čovjeku nije normalno da županica troši milijune jedne od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj i to ne kako bi poboljšala život svojih građana.

"Ja od svoje plaće mogu platiti sve ono što meni treba", kaže Lovrić Merzel.

A trebalo joj je puno. DORH je istraživao je li županijskim novcem platila luksuzni Audi i svoje plastične operacije, no za to na kraju nije optužena.

"Ja nisam učinila ništa što nisu učinili moji drugi kolege župani. Neki čak voze po dva automobila i puno skuplja nego ja", rekla je.

"Ona je personifikacija svega onoga lošeg u lokalnoj politici. Nije bez razloga nosila nadimak ženski Bandić. Ona je osjećala takvo samopouzdanje, takvu nedodirljivost jer njoj je ipak kum bio tadašnji ministar financija Slavko Linić, prijateljevala je s Mirandom Mrsićem koji je također bio ministar. Bila je cijenjena i voljena u SDP-u kao nekad Milan Bandić jer je donosila glasove", objašnjava Ivan Pandžić, novinar 24 sata.

Na njene proslave dolazili su predsjednici, a prva afera koja ju je uzdrmala bila je afera Audi iz 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam sigurna da sve što radim imam podršku svoje stranke i premijera jer sve radim po zakonu i imam povjerenje i stranke i građana i sigurna sam u pozitivan ishod", rekla je.

Od spremačice u bolnici, preko butika s turskom odjećom, do županice. Navodno je imala zahtjeve kakve najčešće čujemo kod hollywoodskih zvijezda. Svako jutro kao županica tražila je buket svježeg cvijeća na stolu, a na pladnju narezane kriške svježeg ananasa. Marina Lovrić Merzel jedna je od najvećih afera SDP-a, nešto kao Josipa Rimac HDZ-u.

"Josipa Rimac se iz lokalne politike uspjela progurati na nacionalnu razinu i onda je na nacionalnoj razini razgranala te korupcijske pipke. Marina Lovrić je bila skromna žena, sa skromnim počecima. Ona je krenula, možemo to otvoreno reći, kao švercerica robe iz Turske i polako se uspinjala i zadovoljila se tom svojom županijom, pod navodnicima svojom. Tako da je ona napravila ono što je Josipa Rimac napravila na nacionalnoj razini", kaže Pandžić.

Presuda još nije pravomoćna, ali ako i kada bude Marina Lovrić Merzel ostat će bez stana u Zadru, možda i kuće u Sisku. A ovo je, uz Sanadera, najveća dosuđena kazna za primanje mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo