Zašto država nije oduševljena? / Konačno dogovoreno ukidanje roaminga: jeftinije telefoniranje i surfanje od lipnja 2017.

Roaming unutar zemalja Europske uniije ukida se od lipnja 2017.! Takav dogovor postigli su pregovarači Europskog parlamenta i zemalja članica koji doduše tek trebaju formalno potvrditi. Zvanje, slanje poruka i surfanje mobilnim telefonom i Hrvati bi tako trebali plaćati u inozemstvu jednako kao i u Hrvatskoj. Zašto država time nije oduševljena?

30.6.2015.
19:10
VOYO logo

Telefoniranje i surfanje u inozemstvu ništa skuplje od onog kod kuće. Ukidanje roaminga konačno je dogovoreno na razini Europske unije od lipnja 2017.  - koji i Hrvati jedva čekaju. 

Europska komisija, parlament i vijeće postigli su politički dogovor koji tek trebaju formalno potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve veći broj građana koji putuju unutar EU su primarni korisnici. Ali mjere će pridonijeti i boljoj poslovnoj klimi te inovacijama", rekla jeNatalie Vandystadt, glasnogovornica Europske komisije.

Među članicama koje su se protivile ukidanju roaminga 2017., našla se i Hrvatska koja je tražila da se odluka provede u lipnju 2018. jer zbog gomile stranih turista na roamingu zarađuju operateri i država. U HAKOM-u su zadovoljni jer je Europa prihvatila zadržavanje veleprodajne naknade koju strani telekomi isplaćuju hrvatskim u tim slučajevima. U suprotnom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši operateri ne bi mogli povratiti investicije u mrežu, morali bi nadoknaditi taj trošak. A nažalost bi najvjerojatnije bi ga povratili tako da bi povećali cijene svim korisnicima, i onima koji putuju i onima koji ne putuju. S ovim izuzećem i osiguračem da se mora osigurati povrat troškova mi smo jako zadovoljni", kazala je Marina Mustapić, HAKOM.

Prije nego se ukine, raoming će u travnju 2016 dodatno pojeftiniti, čime će minuta poziva u inozemstvu biti tek pet eurocenti skuplja nego u Hrvatskoj, a megabajt Internet prometa 20 centi skuplji. Operateri s cijelim planom nisu oduševljeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski će građani dakle telefonirati i surfati u inozemstvu po istim cijenama kao kod kuće, a hrvatski teleoperateri ostaju bez značajnog dijela prihoda od veleprodajnih naknada. No, i dalje će zarađivati dovoljno da pokriju svoja ulaganja u mrežu, koja će biti nužna kada ljeti navale milijuni turista željni razgovora s obiteljima i prijateljima.

Zbog čega su članice dogovorile i drugi osigurač, a to da je da će roaming biti besplatan samo do određene količine korištenja. Sve iznad toga građani Europske unije ipak će dodatno plaćati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo