problem protokol / Konstatni sukob Plenkovića i Milanovića: Trebali bi biti sukreatori vanjske politike, no to se čini nemoguće

Ove godine Vlada ne želi zajednički protokol s predsjednikom

27.4.2021.
21:00
VOYO logo

Na vojnoj vježbi u Gašincima predsjednik je otvorio novi front s premijerom, pa je verbalni rat počeo i na diplomatskom terenu. Okidač je bio planirani protokol za obilježavanje Bljeska u Okučanima ovoga vikenda s kojeg je Predsjednik lani otišao zbog HOS-ovih oznaka u službenom protokolu. Ove godine Vlada ne želi zajednički protokol s predsjednikom koji zato razmišlja o tome da naredi zapovjednicima da ostanu doma. 

Odvojeni protokoli

I vrhovnog zapovjednika i ministra obrane oduševila je spremnost koju su vojnici pokazali vježbom u Gašincima, ali na gotovo sve ostalo gledaju različitim optikama. Predsjednik tako planira vojnicima reći da ovoga vikenda ne idu u Okučane na obilježavanje Bljeska jer Vlada želi odvojene protokole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakav način preseansa odnosno polaganja vijenaca u kojem vojnici moraju stajati tamo satima, kao vojnici su kao od kositra napravljeni da bi se poštivale neke epidemiološke mjere pa političari i predstavnici vlasti dolazili na rate dovode u neugodnu poziciju recimo načelnika glavnog stozera I zapovjednika kopnene vojske koji ako se ne žele zamjeriti nikome moraju tamo dežurati kao na šanku, pa doć sa mnom pa onda čekat Plenković pa onda Jandrokovića tako da mislim da ću im reći da ostanu doma da ih zaštitimo naprosto od politizacije'', rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Pa dok se ministar obrane poziva na čast:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska vojska je ta koja ima čast kod polaganja vijenaca i kod ovakvim protokol što može sudjelovati upravo kroz mirnozov, kroz polaganje vijenaca, počasnu desetinu I na taj način siguran sam, kaon a brojnim drugim događajima, da nije problem stajati!'', izjavio je Mario Banožić, ministar obrane.

Premijer podvlači crtu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što je bilo u Jasenovcu s vojnicima, što je bilo na Plitvicama s vojnicima? Pa kakve su to izjave? To je nekakva kavanska zamjena teza koja nema nikakve logike ni u kakvom pogledu, a glumatanje nekakvog zajedničkog protokolarnog obilježavanja koje bi se svodilo na to da postoji jedan vijenac, to se neće dogoditi više. To je politika. To govorim jasno i glasno i nema nikakvoga plakanja. Jesmo li mi plakali za njim možda u Vukovaru što nije bio s nama, ili smo plakali što nije bio s nama u Okučanima koje je napusti kad se intonirala himna?'', rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Upravo u Okučanima, prije godinu dana, predsjednik je napustio obilježavanje zbog HOS-ovih postrojbi, pa dok se sada nada. Nakon vojne vježbe otvorio je novi front prema premijeru pa je krenuo i novi verbalni rat Banskih dvora i Pantovčaka i to na terenu diplomacije: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ljude se raspoređuje u diplomatska predstavništva kako tko hoće, ja u to nemam nikakav uvid dakle na meni je valjda da samo potpisujem prijedloge koji dolaze iz HDZ-a'', rekao je Milanović.

Image
poteškoće uklonjene /

Ministarstvo tvrdi: Platforma Cijepise spremna za prelazak u treću fazu cijepljenja

Image
poteškoće uklonjene /

Ministarstvo tvrdi: Platforma Cijepise spremna za prelazak u treću fazu cijepljenja

''Čovjek je dobio prijedlog od ministarstva vanjskih I europskih poslova kako to treba biti, ako mu netko nije drag, ako misli da ima netko bolji, a meni je direktno rekao da nema nikoga. Ako imaš nekoga predloži nekoga. Ja nisam primijetio da veleposlanici rastu gore na Pantovčaku'', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''E ne samo da nećemo tako nego ćemo ubuduće surađivati u svim etapama procesa, dakle tko će radit u hrvatskoj diplomaciji, po kojim kriterijima se prima, u tome će sudjelovati I moji suradnici'', izjavio je Milanović.

''Ono što on želi a što se neće dogoditi je da otprilike mi odaberemo par destinacija s par kandidata a da ostale ostavimo njemu prazne. Toga nema. Mene ne zanimaju nikakve prakse naših Kissingera tipa Josipovića tipa Mesić, i sličnih, to nije postojalo u trenutku kada sam ja bio predsjednik Vlade a Kolinda Grabar Kitarović predsjednica'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dakle imam opstrukciju sustava i želju i ambiciju jedne stranke da kontrolira sve. Neće više. To je prvi korak, može biti i drugi'', kazao je Milanović.

''Njegove teze o njemu kao nekakvom braniku da HDZ ne kontrolira svime, da ja osobno ne kontroliram sve je čista zamjena teza i naprosto neistina'', rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je, i to napisana u Ustavu, da su sukreatori vanjske politike. Od praksa je to i u prethodnim kombinacijama predsjednika i premijera bilo daleko. U ovoj kombinaciji očito potpuno nemoguće.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike