VJERUJU U POSTIZANJE DOGOVORA / Kontrolori letenja očekuju novi krug pregovora: 'Mogućnost organiziranja štrajka je i dalje otvorena'

Image
Foto: Boris Ščitar/Pixsell

'Vjerujemo da će se naći kompromis kako bismo bili sigurni da ćemo moći garantirati siguran zračni promet svim putnicima', poručuju iz Sindikata

20.7.2022.
14:21
Boris Ščitar/Pixsell
VOYO logo

Kontrolori leta najavili su za četvrtak početak svog štrajka, no nekoliko trenutaka prije početka današnjeg ročišta u 10 sati, Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je obavijest od sindikata o otkazivanju štrajka. Sindikat je odluku o otkazivanju štrajka donio na jučerašnjoj sjednici.

Nakon vijesti o otkazivanju štrajka oglasili su se iz Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvršni odbor Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) donio je odluku kojom se za sada otkazuje štrajk najavljen za četvrtak, 21. srpnja. Iako je Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe u javnost iznijela niz neistina o tijeku višemjesečnih pregovora, kao i o zahtjevima i ponudama s obje strane, članovi Sindikata vjeruju da je moguće što prije postići dogovor s Upravom i prilagoditi uvjete rada kontrolora letenja kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa.

Image
veliki zaokret /

Ništa od štrajka kontrolora leta: Samo nekoliko trenutaka prije ročišta došlo do otkazivanja štrajka

Image
veliki zaokret /

Ništa od štrajka kontrolora leta: Samo nekoliko trenutaka prije ročišta došlo do otkazivanja štrajka

Posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih i na svijetu je tek 1 do 2 posto ljudi koji zadovoljavaju strogo definirane preduvjete bavljenja ovim zanimanjem u kojemu se u svakoj sekundi donose odluke koje utječu na sigurnost i živote stotina tisuća putnika u zrakoplovima koji žele sigurno doletjeti na svoje odredište. Definiranje ukupnih troškova HKZP-a, kao i prava kontrolora letenja, regulirana su i definirana na razini Europske unije te Sindikat želi da isto poštuje i Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i definiranje odredbi o radnom vremenu kako bi se smanjila preopterećenost kontrolora letenja. Želimo nastaviti pregovore o svim temama koje su već otvorene i svjesni smo da će pregovori i dalje biti dinamični. Jednako tako vjerujemo da će se naći kompromis kako bismo bili sigurni da ćemo moći garantirati siguran zračni promet svim putnicima, članovima posada i zrakoplovnim kompanijama, jednako kao i uspješnu i sigurnu turističku sezonu', izjavio je predsjednik Sindikata Krešimir Rakoci. Ipak, istaknuo je da je mogućnost organiziranja štrajka i dalje otvorena, ukoliko ne bude postignut dogovor.

Kontrolori letenja traže ono što je definirano na europskoj razini – optimalnu raspodjelu dnevnog i tjednog odmora i usklađivanje plaće u skladu s inflacijom, što je omogućeno člankom 26. Provedbene uredbe komisije EU 2019/317 koja omogućuje HKZP-u povećanje baze troška za stopu inflacije. To ni na koji način ne utječe na državni proračun, s obzirom da se HKZP financira od troška naknada koje su uvećane za 30 posto u 2022. godini. Time zrakoplovne kompanije financiraju prelete kroz hrvatski zračni prostor, odnosno polijetanja i slijetanja na hrvatske zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višemjesečni pregovori koji su započeli još 24. ožujka 2022. godine do sada nisu rezultirali postizanjem dogovora s Upravom, no u Sindikatu vjeruju da će tijekom novog kruga pregovora postići zadovoljavajući dogovor koji se neće odraziti na putnike, kao ni na ukupni zračni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo