Izbori za EU parlament / Konzervativci pobijedili u Poljskoj i Grčkoj, socijalisti dobili izbore u Španjolskoj

Image

Najveća izlaznost u Poljskoj

26.5.2019.
22:23
VOYO logo

Konzervativni PiS i Nova demokracija pobjednici su u Poljskoj i Grčkoj. Rumunji su kaznili vladajuće socijaldemokrate, a socijalisti su pobijedili u Španjolskoj, pokazuju izlazne ankete koje u nedjelju postupno stižu iz europskih zemalja u kojima su održani izbori za Europski parlament. 

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda osvojila je 42,4 posto glasova, što je rast u odnosu na 31,8 posto koliko je osvojila prije pet godina i 37,6 koliko je dobila na parlamentarnim izborima prije četiri godine. Oporbena Europska koalicija, na čelu s Građanskom platformom, nekoć predvođenom predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom, na drugom je mjestu s 39,1 posto glasova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika izlaznost

Poljska je zabilježila rekordnu izlaznost od 43 posto, nakon kampanje u kojoj je dominirala rasprava o pravima homoseksualaca, ostavštini holokausta u Poljskoj i utjecaju Katoličke crkve na društvo.

PiS je glasovanje predstavio kao borbu protiv zapadnjačkih liberalnih ideala koji prijete tradicionalnom načinu života katoličke Poljske. U toj će se državi potkraj godine održati i parlamentarni izbori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Ovo je budući saziv EP-a: Slabiji rezultat centra, raste podrška zelenima, liberalima i krajnjoj desnici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni izbori će se ove godine održati i u Grčkoj u kojoj je oporbena stranka Nova demokracija pobijedila na izborima za Europski parlament ispred vladajuće Syrize premijera Aleksisa Ciprasa. 

Pet televizijskih postaja tvrdi kako će Nova demokracija osvojiti između 32 i 34 posto glasova u usporedbi s između 24 i 26 koliko će ih dobiti Syriza, prenosi britanski Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajuću stranku su u nedjelju kaznili i Rumunji. Izlazne ankete pokazuju da su vladajući socijaldemokrati (PSD) i oporbena Nacionalna liberalna stranka izjednačeni na 25,8 posto.

To je velik udarac za vladajuće koji su na posljednjim izborima, onima za nacionalni parlament, osvojili nešto manje od 45 posto glasova. Na trećem mjestu je Savez oporbenih stranaka USR-Plus s 24 posto glasova. I u Rumunjskoj je zabilježena rekordna izlaznost od 50 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontrastu s padom ljevice u ove tri države, socijalisti su pobijedili u Španjolskoj, pokazale su tamošnje izlazne ankete. 

Socijalisti su tamo dobili 18 od ukupno 54 zastupnička mjesta u EP-u, što je rast s 14 koliko su ih imali 2014. godine. Prve europske zastupnike imat će i krajnje desni Vox, njih četiri ili pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativna Narodna stranka koja se još oporavlja od lošeg rezultata na parlamentarnim izborima održanima prošli mjesec, izgubit će 4 ili 5 zastupnika te će imati 11 ili 12 zastupnika.

Svoje mjesto u Europskom parlamentu dobili su i katalonski separatistički čelnici Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, za kojima je Madrid izdao tjeralicu zbog pokušaja secesije, no pitanje je hoće li im biti dopušteno postati zastupnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo