najveći u hrvatskoj / Koreograf vatrometa na Pelješkom mostu otkrio je koliko su eksploziva potrošili i kako su tekle pripreme

Image
Foto: RTL

Koreografiju vatrometa počeo je osmišljavati dva tjedna prije otvorenja, a 15 radnika Mirnovca postavljalo ga je četiri dana

28.7.2022.
14:18
RTL
VOYO logo

Vatromet je zaključio ceremoniju otvaranja Pelješkog mosta i osvijetlio noćno nebo nad Malostonskim zaljevom. Svi pogledi državnih dužnosnika i građana u Komarni, kao i onih na brodicama, usmjerili su se prema njemu.

Rimčeva Nevera i Niko Pulić u jurilici stisnuli su gas i prešli most dok je iznad njih odzvanjalo. Tako je nakon tri stoljeća jug Hrvatske povezan s ostatkom zemlje. Pelješki most otvoren je sa stilom - spektakularnim vatrometom, najvećim koji je Hrvatska dosad vidjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajao je dvije i pol minute, rasprostro se na duljini od čak dva kilometra, detonirano je dvije tone eksploziva i poletjelo je oko dvije i pol tisuće raketa.

Autor vatrometa je tvrtka Mirnovec, a koreograf njihov Filip Berčić. Iako je preksinoć priredio atraktivan vatromet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
isplatilo se čekati? /

Još jučer su čekali ispred HNB-a zbog kovanica s Pelješkim mostom, a već danas ih prodaju na aukcijama

Image
isplatilo se čekati? /

Još jučer su čekali ispred HNB-a zbog kovanica s Pelješkim mostom, a već danas ih prodaju na aukcijama

"Naravno da je bila velika čast postaviti ga. Osim časti, radilo se i velikom izazovu jer vatromet na tolikoj fronti u Hrvatskoj dosad nije pucan. Radili smo diljem svijeta slične stvari, ali prvi put u Hrvatskoj. Zato je sve bilo posebno", objasnio je Berčić za Jutarnji list i dodao da je baš sve prošlo onako kako je zamislio.

Koreografiju vatrometa počeo je osmišljavati dva tjedna prije otvorenja, a 15 radnika Mirnovca postavljalo ga je četiri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila su to zahtjevna četiri dana", kratko je komentirao Berčić čiju su ekipu tijekom rada mučile vrućine na 55 metara visokom mostu na kojem baš i nema hlada. Vatromet je pucao s 23 pozicije raspoređene cijelom dužinom mosta.

"Htio sam da vatromet bude iznad cijelog mosta jer da je bilo manje pozicija, to ne bi bilo tako. Htio sam da na slici u planu bude uhvaćen cijeli most. U tome sam uspio", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Berčićeva zamisao uspije, uz brojna mjesta na kojima je vatromet pucao, nužno je bilo i da korišteni kalibri budu dovoljno veliki da nadvise pilone mosta.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo