više neće posuđivati / Korisnici besplatnih medicinskih pomagala iz Labina su ogorčeni: Odjednom moraju plaćati donedavno besplatne štake i kolica

Image
Foto: Shutterstock

Ravnateljica labinskog Crvenog križa kaže kako za one kojima je cijena najma previsoka postoji mogućnost plaćanja pola cijene

11.4.2022.
19:46
Shutterstock
VOYO logo

Korisnici medicinskih pomagala, bolničkih kreveta, kolica, štaka i iz programa "Medicinsko pomagalo - pomoć obitelji" Gradskog društva Crvenog križa Labin, neugodno su se iznenadili kad su početkom ožujka dobili poziv za potpisivanje ugovora o najmu. Naime, Skupština društva je 30. prosinca prošle godine donijela odluku o tome da se pomagala više neće posuđivati bez naknade, nego iznajmljivati uz iznos od 15 do 150 kuna mjesečno, iako je riječ o doniranim i rabljenim pomagalima.

Stoga nimalo ne čudi što je ova odluka kod korisnika i članova njihovih obitelji izazvala nezadovoljstvo, pa i ogorčenje. Neki je smatraju i protuzakonitom jer se naplaćuje korištenje doniranih pomagala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica labinskog Crvenog križa Morin Hukić ističe da je takva odluka bila nužna s obzirom na potražnju za pomagalima koja neki nakon prestanka potrebe nisu ni vraćali. S druge strane, pomagala su se uporabom trošila i kvarila, pa ih je trebalo popravljati i nabavljati rezervne dijelove, a potražnja za njima je rasla, javlja Glas Istre.

Hukić je napomenula da za one kojima je cijena najma previsoka postoji mogućnost plaćanja pola cijene tako što polovicu sufinancira jedinica lokalne samouprave s kojom Crveni križ  sklapa ugovor o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Program je koristilo više od tisuću korisnika, a zadnjih godina godišnje naša pomagala koristi njih oko 140-150. Neka pomagala donirana su kao rabljena, a dobrim dijelom tijekom godina nova smo kupovali putem projekata, vlastitih sredstava te donacija'', kazala je Hukić.

Image
RTL POMAŽE DJECI /

Budi mi prijatelj. Evo zašto bolnica u Slavonskom Brodu treba novi inkubator. 'Svakako će pružiti kvalitetniju njegu'

Image
RTL POMAŽE DJECI /

Budi mi prijatelj. Evo zašto bolnica u Slavonskom Brodu treba novi inkubator. 'Svakako će pružiti kvalitetniju njegu'

''Najtraženiji su bolnički kreveti. Posljednjih godina godišnje izdamo prosječno 36 kreveta, a isto tako prosječno 25 osoba godišnje ne uspije dobiti bolnički krevet jer ih u trenutku njihove potrebe nemamo. Trenutno na krevet čeka osam osoba. Obrtaj posudbe kreveta vrlo je spor, u analizi koju smo radili pred nekoliko godina došli smo do podatka da je prosječno korištenje kreveta 635 dana. Jedan novi bolnički krevet košta oko 5.000 kuna, a riječ je o krevetima koji se mogu razmontirati na četiri dijela i lako su prenosivi, što je vrlo važno jer krevete uglavnom prevoze i montiraju naši volonteri ili mi, djelatnice'', pojasnila je Hukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Također, lako se dolazi do rezervnih dijelova. Rabljeni kreveti koji su nam svojedobno donirani teški su i ne daju se razmontirati, a vrlo često ne rade im sve funkcije koje su bitne ne samo korisniku, već i osobi koja ga njeguje. Imamo i desetak mehaničkih bolničkih kreveta koji velikom dijelu korisnika ne mogu pomoći zbog ograničenih funkcija. Ovog trenutka u potrebi smo rashodovati dvadesetak bolničkih kreveta i zamijeniti ih novima. Kombi kojim smo krevete prevozili prošle je jeseni registriran posljednji put'', dodala je Hukić.

Posljednjih godina prosječno su godišnje dobivali oko 5.300 kuna donacija građana za tu svrhu, nedovoljno za sve što im je potrebno. Međutim, puno češće nego financijskom donacijom ljudi bi se zahvaljivali kavom i bombonijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo