PREDSJEDNICA HRVATSKE LJEKARNIČKE KOMORE / Koristili smo puno lijekova za živce! Soldo: 'Ne samo COVID, nego su i potresi povećali stres kod građana'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas

'Bezreceptni lijekovi također imaju porast u proteklih nekoliko godina i to s jedne strane ima jednu veću dostupnost lijekova da pacijenti sami se mogu liječiti da ne odlaze kod liječnika i na taj način se zbrine neka bolest'

3.10.2022.
21:15
Screenshot RTL Danas
VOYO logo

Lani smo potrošili lijekova u vrijednosti od gotovo 10 milijardi kuna, a u jednoj zagrebačkoj ljekarni je reporterka RTL-a Jelena Pajić koja razgovara s predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore, Anom Soldo.

Rezultatima nama kao općoj populaciji govore jednu stvar međutim ljekarnicima govore još više i zapravo su im vrelo podataka koje znaju iščitati puno bolje od nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li farmaceuti uopće primijetili tu povećanu potrošnju lijekova u prošloj godini.

Image
potrošnja drastično raste /

Hrvati vole lijekove! Lani smo potrošili vrijednost od gotovo 10 milijardi kuna, a jedna županija je rekorder

Image
potrošnja drastično raste /

Hrvati vole lijekove! Lani smo potrošili vrijednost od gotovo 10 milijardi kuna, a jedna županija je rekorder

"Zapravo i ne toliko jer mi svake godine imamo u nekoliko postotaka veći broj recepata koji se izdaju u hrvatskim ljekarnama, ali to primarno nije uzrok veće potrošnje lijekova u Hrvatskoj. Mi imamo taj stalni trend već otkad pratimo potrošnju, svake godine od 5 do 7 posto raste potrošnja.- Ove godine puno više što ima svoje razloge pa zato", govori Soldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što je s onim bezreceptnim lijekovima?

"Bezreceptni lijekovi također imaju porast u proteklih nekoliko godina i to s jedne strane ima jednu veću dostupnost lijekova da pacijenti sami se mogu liječiti da ne odlaze kod liječnika i na taj način se zbrine neka bolest. Svejedno se moraju konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom", tvrdi predsjednica komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristili smo puno vitamina D, aspirina, ali i jako puno lijekova koji utječu na živce.

"Mislim da ovo što smo doživjeli u Hrvatskoj ne samo zbog COVID-a, nego i zbog potresa je sigurno povećalo stres kod naših građana i sigurno se puno više nego inače obratili liječniku da im propiše neki lijek za spavanje ili za smirenje jer je situacija takva", dodaje Soldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje:

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo