ZAMJENIK GRADONAČELNIKA TOMAŠEVIĆA / Korlaet o obnovi: 'Ne vjerujem da je ostvarivo ono što je rekao Horvat. Zagreb? Početkom ožujka prva zgrada i prva kuća'

Korlaet je kazao da su svjesni problema oko obnove, od GSKG do Zavoda za zaštitu spomenika kulture

14.1.2022.
20:30
VOYO logo

Europa je rekla svoje - rok za trošenje 5 milijardi kuna za obnovu je 17. lipnja. Ni dan dulje. Ministar Darko Horvat jučer je za RTL tvrdio da ništa nije izgubljeno i da sve stignemo.

Već danas kasnimo, sad je jasno da sav novac nećemo uspjeti iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O obnovi RTL-ov reporter Goran Latković razgovarao je sa zamjenikom zagrebačkog gradonačelnika Lukom Korlaetom.

Na pitanje osjeća li se gradska uprava suodgovornima što se do lipnja neće potrošiti novac iz Fonda solidarnosti, Korlaet je kazao da su u okviru svojih ingerencija učinili sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki petak imamo koordinacije na temu potresa. Svi uredi izvještavaju koliko su toga prijavili, ugovorili i refundirali iz Fonda solidarnosti za obnovu. Bilanca je milijardu i 800 milijuna kuna prijavljenih, 720 milijuna kuna ugovorenih, i 26 refundiranih ali će ta krivulja ići prema gore", kazao je. 

Image
NISMO NI TRAŽILI PRODULJENJE! /

Obuljen Koržinek nakon navoda da smo odbijeni od strane EK: 'To nije istina. Navodi su netočni'

Image
NISMO NI TRAŽILI PRODULJENJE! /

Obuljen Koržinek nakon navoda da smo odbijeni od strane EK: 'To nije istina. Navodi su netočni'

Na pitanje očekuju li da će do lipnja iskoristiti sav novac za sve što su prijavili kazao je: "Ne bih rekao da ćemo iskoristiti sve što smo prijavili, ali što smo ugovorili da. najveća količina novaca se tiče projektne dokumentacije. kada radovi budu dovršeni iznos će biti veći", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da ono što su prijavili neće iskoristiti zbog kratkog roka. 

"Rok je prekratak, neprirodno kratak. Sam po sebi je kratak, a kamo li ako uzmemo u obzir druge potrese, progresivnu štetu i COVID zbog kojeg se nije moglo raditi", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izjavu ministra Horvata da će se do lipnja iskoristiti svih 5 milijardi kuna. 

"Rekao bih da je naša bilanca u postotku bolja od državne i da će to i biti na kraju. Volio bih vjerovati da ovo što izjavljuje ministar Horvat ostvarivo. Zadržat ću se na tome", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i navode zašto obnova u gradu stoji.

"Kad govorimo o obnovi privatnih zgrada, rekao bih da je stvar u tome što je ministarstvo zatrpano prijavama za konstrukcijsku obnovu, za žute i crvene zgrade. Skoro 15 tisuća zahtjeva su dobili, treba ih procesuirati spustiti na Fond koji bi ih trebao provesti u djelo. Dali smo 16 stručnjaka ministarstvu i tri Fondu i nadam se da će to krenuti", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korlaet je kazao da su svjesni problema oko obnove, od GSKG do Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kazao je i kada će se u Gradu Zagrebu vidjeti prvi konkretni radovi na obnovi.

"Čuo sam se s v.d. ravnateljicom Fonda za obnovu, rekla je da će početkom ožujka biti prva višestambena zgrada, obiteljska kuća, popravak i zamjena, dok nekonstrukcijska obnova kreće početkom proljeća te da će se popravljati 875 zelenih zgrada", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo