NEKA NOVA NORMALNOST / Koronavirus nas ubija na razne načine. Sve zanima samo jedno: Kad će se nastaviti život?

'Kad ćemo početi normalnije živjeti?', pitanje je koje sve zanima

21.4.2020.
17:10
VOYO logo

Tko može zbija šale dok čeka da se život vrati u normalu? Dobra vijest je da je isteklo mjesec dana mjera koje je uveo Nacionalni stožer civilne zaštite. Loša je da se većina mjera produljuje.

VEZANE VIJESTI

Čini se da možemo zaboraviti i roštiljanje za 1. maj. Naime, odluka o stavljanju izvan upotrebe dječjih igrališta, sportskih terena i ostalih javnih mjesta na snazi je do 4. svibnja, dakle do daljnjeg nema okupljanja na javnim površinama.

Najavljeno ublažavanje mjera Nacionalni stožer loše je verbalizirao. Što će se moći ili neće i kada, još nije artikulirano u precizni plan. Novo je tek da se možemo slobodno kretati unutar svoje županije.

Po novom su ukinute zabrane kretanja unutar 15 županija pa tako i za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, sad se možemo odvesti iz Zagreba u ostatak županije, ali za dalje, primjerice prema moru, što nam je svima na pameti otkako je lijepo vrijeme, kad ćemo to napokon moći, trebat će nam jako dobar razlog i elektronske propusnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ministri su dobili naputke premijera da razmotre koje bi se još mjere mogle ukinuti, a odluke čekaju svi. Knjižari su, kažu, spremni otvoriti u roku od 24 sata, a nadaju se za četiri dana, kada pada 9. noć knjige.

Knjižare su male i nemaju veliki opticaj kupaca tako i tako, to znači da će se moći poštovati razmak koji je propisao Stožer, drugo, sva druga sredstva kao maskice, higijenske potrepštine mogu se vrlo lako implementirati, vrlo lako u roku 24 sata'', objašnjava Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara.

Za razliku od knjižara frizeri mogu očekivati navalu mušterija pa im epidemiolozi još nisu skloni. Za svaku osobu morat će imati nove škare, sve dezinficirati, koristiti maske, rukavice, vizire, staklene barijere. Mnogi se u nadi već opremaju.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Otvaranje vrtića i škola, čini se još daleko, nema datuma ni za vjenčanja, a kad i budu, tad će se moći održavati samo s propisanim razmakom među uzvanicima, novosti nema niti u slučaju pogreba.

Odluka o pogrebima i posljednjim ispraćajima ostaje na snazi do 4. svibnja, dakle nitko osim najuže rodbine ne smije prisustvovati posljednjim ispraćajima, i sve mora biti bez cvijeća i glazbe i sličnog, a osmrtnice ne smiju sadržavati mjesto i vrijeme pogreba.

Budete li išli preko granice, nakon povratka i dalje budite spremni na karantenu, a zagrebačkih 277 tramvaja prvi put nakon Drugoga svjetskog rata i dalje miruje u spremištu.

Kad će tramvaji ponovno krenuti, još se ne zna. Ono što je sigurno jest da će obavezna oprema biti maske, po mogućnosti i rukavice i ako je ikako moguće preporučeni razmak od dva metra između putnika.

Ono što zanima sve, i poduzetnike i goste, jest u kojem trenutku će proraditi restorani i kafići. Obećano je otvaranje svega sutra, a onda je uslijedilo jedno veliko "ali" - 11 kriterija koje mogu zadovoljiti tek rijetki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo