ANALIZA PORTALA VIJESTI.HR / Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer u svom mandatu smanjio je dug Hrvatske...

Image

Hrvatski dug opće države od prosinca 1995. do veljače ove godine narastao je više od deset puta s 26,4 milijarde kuna na 287,6 milijardi kuna

6.6.2019.
13:25
VOYO logo

Hrvatski dug opće države od prosinca 1995. do veljače ove godine narastao je više od deset puta s 26,4 milijarde kuna na 287,6 milijardi kuna koliko je, po podacima HNB-a, iznosio krajem veljače 2019. godine. 

Od osam Vlada koje su upravljale Hrvatskom u tom razdoblju najviše je mjesečno dug povećavala krizna Vlada Jadranke Kosor. Kada je preuzela Vladu od Ive Sanadera u kolovozu 2009. godine hrvatski dug opće države iznosio je 148,8 milijardi kuna. Na kraju njezina mandata, u prosincu 2011. dug opće države bio je 212,9 milijardi kuna ili 64 milijarde kuna više. Dug se povećavao tempom od 2,2 milijarde kuna mjesečno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer je smanjio dug Hrvatske, a nije nam bio dobar

Image

Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer je smanjio dug Hrvatske, a nije nam bio dobar

Sanader i Milanović iza Kosor

Iza Vlade Jadranke Kosor, najviše nas je mjesečno zaduživala druga Vlada Ive Sanadera koja je djelovala na početku velike svjetske ekonomske krize. Mjesečno nas je ta Vlada zaduživala 1,5 milijardi kuna mjesečno. Na početku mandata, u veljači 2008. godine, dug Hrvatske je iznosio 119,9 milijardi kuna, dok je godinu i pol kasnije, kada je Sanader naprasno napustio čelo Vlade, on bio 147,5 milijardi kuna. U tom kratkom razdoblju zadužili smo se 27,6 milijardi kuna!

U krizi je djelovala i koalicijska Vlada Zorana Milanovića koja se smjestila na neslavno treće mjesto po mjesečnom zaduživanju. U tom mandatu Hrvatska se mjesečno povećavala dug za 1,4 milijarde kuna mjesečno. Milanović i ministri su državu preuzeli sa 216,2 milijarde duga opće države, a s vlasti su sišli kada je taj dug iznosio 283,4 milijardi kuna. U njihovom mandatu dug se povećao - 67,2 milijarde kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećesiječanjska Vlada Ivice Račana dug je povećavala po stopi od 808 milijuna kuna mjesečno, prva Sanaderova Vlada nas je zaduživala 618 milijuna kuna mjesečno, a Matešina Vlada iz druge polovice 90-ih za 448 milijuna kuna mjesečno. 

Jedino Orešković je smanjio dug

I aktualna Vlada Andreja Plenkovića je u svom još nedovršenom mandatu povećala dug. Na početku mandata, u studenom 2016. dug je iznosio 283,4 milijardi kuna dok posljednji podaci HNB-a, za veljaču ove godine, kažu da nam dug opće države iznosi 287,6 milijardi kuna. Dug je povećan 4,2 milijarde kuna što je 150 milijuna kuna mjesečno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Andrej Plenković se voli javno hvaliti da njegova Vlada smanjuje javni dug. Kako je to moguće pročitajte OVDJE.

Jedina Vlada koja je na kraju mandata imali niži dug opće države bila je ona koalicijska HDZ-a i Mosta na čijem čelu je bio nestranački premijer Tihomir Orešković. U svom kratkom mandatu od veljača do listopada 2016. godine, Oreškovićeva Vlada je snizila dug sa 283,6 milijardi kuna na 281,7 milijardu kuna. To je prosječna mjesečna stopa od 211 milijuna kuna snižavanja duga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo