tvrdi da je donio jedinu moguću odluku / Kotromanović o aferi MiG-ovi: 'Želim čistu situaciju, ali imam osjećaj da se to sve politizira i pokušava prikazati kao loš posao'

Image
Foto: Josip Kopi/PIXSELL

Bivši ministar obrane poručuje kako bi volio da se što prije završi istraga i da se napokon kaže je li netko radio nešto nezakonito ili nije

22.3.2016.
16:51
Josip Kopi/PIXSELL
VOYO logo

Afera s MiG-ovima trese hrvatsku vojsku. Stižu reakcije sa svih strana nakon otkrića da je istragom vojnih obavještajaca utvrđeno da serijski brojevi na MIG-ovima ne odgovaraju dokumentaciji aviona koja se navodi u ugovoru o remontu s Ukrajincima. 

Image
skandal hrvatske vojske /

USKOK u suradnji s vojnom policijom i PNUSKOK-om istražuje nabavu i remont MiG-ova

Image
skandal hrvatske vojske /

USKOK u suradnji s vojnom policijom i PNUSKOK-om istražuje nabavu i remont MiG-ova

Iz Ministarstva obrane tvrde kako postoje ozbiljne naznake o zabrinjavajućim radnjama koje mogu utjecati na obrambenu sposobnost Hrvatske. Reagirao je i USKOK, a javio se i bivši ministar obrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Kotrimanović kaže kako ponavlja ono što je govorio prije godinu i pol dana, kad su se pojavile spekulacije. 

"Ja sam tada pozvao na saborskom odboru USKOK da se uključi, da na bilo kojoj razini, od Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Glavnog stožera, Ministarstva obrane, vidi postoje li ikakve mutne igre i nedozvoljene radnje koje su mogle utjecati na odabir postupka i izvođača. I danas podupirem, naravno, bilo koju istragu Vojne policije jer to su dobri dečki", kaže bivši ministar obrane i dodaje kako i on, kao i čitava javnost, želi vidjeti što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naprosto želim čistu i jasnu situaciju. Imam osjećaj da se to ipak na jedan način sve politizira i pokušava prikazati kao loš posao. Tako mi se čini i ne znam je li to sada uvod u ukidanje budućeg zrakoplovstva", kaže Kotromanović.

Dodaje i kako njemu kao ministru i načelniku Glavnog stožera nitko nije došao i rekao da postoje neke nove informacije i neka nova saznanja o tome da je netko nešto muljao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volio bih da se što prije napravi izvid, da se što prije završi istraga i da se napokon kaže je li netko nešto nezakonito radio ili nije", kaže Kotromanović.

Bivši ministar obrane je komentirao i informaciju da se nakon dostavljanja aviona radi o potpuno drugim avionima, s prekucanim šasijama. Na pitanje misli li da su na bilo koji način mogle biti prekucane šasije, Kotromanović kaže kako on nije stručnjak, ali da su imali stručan tim ljudi, visoke časnike HV-a, koji su vodili kompletan remont MiG-ova i nadzirali od početka do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja samo mislim da treba dati priliku tim ljudima da kažu javno, što bi MORH trebao i dopustiti, što se to dogodilo, je li to uopće moguće. Ja sam pričao s nekim ljudima koji su inženjeri i poznaju sustav i oni kažu da to nije baš izvedivo na takav način koji je opisan u dnevnim novinama. Znam da je 2013. godine naše povjerenstvo utvrđivalo bilo kakve različitosti u smislu brojeva i današnjih saznanja koje imamo i da su rekli da je sve u redu. Radi se o istim časnicima koji su vodili postupak od početka do kraja. Oni su najkompetentniji, oni znaju i oni mogu odgovoriti na to. Ja se nadam da su oni dali te informacije, da su rekli Vojnoj policiji sve skupa ako su ih to pitali. Ako ne, onda bi trebala Vojna policija obaviti razgovore sa svima koji su bili u tom lancu. Ovo su danas, prema meni, samo spekulacije i mislim da nije trebalo ni ići u javnost s tim dok se ne završi kompletna istraga i vidi ima li tu što ili nema. Ovako mi je sve malo čudno", kaže Kotromanović.

Kotromanović je prokomentirao je i spominjanje mita u cijeloj priči, ali i moguću kaznenu odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da su to ozbiljne optužbe, ali treba reći tko ili što, jer to su ozbiljne stvari. Mislim da bi i novinarska profesija trebala biti u tom smislu ozbiljnija i više se baviti konkretnim stvarima nego spekulacijama. Pozivam Odvjetništvo, Vojnu policiju i civilnu policiju da ispitaju sve mogućnosti i utvrde to brzo. Svi ljudi su iz tog lanca živi i vrlo se lako može vidjeti da li je netko pogriješio namjerno ili nenamjerno i da li je sve to skupa čisto", kaže bivši ministar obrane i dodaje kako je inzistirao da postupak bude transparentan.

"U sam postupak smo uključili Vojnu policiju. Ona je bila na više tih povjerenstava i slušali su i pratili što se događa. Mi čak imamo pisma zahvale s rumunjske strane koja su rekla da je bio korektno odrađen postupak nabave. Prema tome, spekulacije o postupku da je bio loš, isto su mi bezveze. Nadam se da će se jednom zatvoriti ta priča i da ćemo napokon moći govoriti da li ćemo imati buduće zrakoplovstvo ili ne. U tom sam trenutku donio jedinu moguću odluku, a to je da produljimo životni vijek avionima", kaže Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo