BIVŠI MINISTAR OBRANE / Kotromanović o pomilovanju Mustača i Perkovića: 'Ne bih potpisao pismo jer te ljude ne poznajem. Žao mi je Gotovine'

'Ja nisam znao za to pismo, nisam znao za inicijativu i nisam ništa ni potpisao', kazao je Kotromanović

22.4.2022.
19:30
VOYO logo

Ukrajinski premijer Denis Šmihal u posjetu je Sjedinjenim Američkim Državama. Zahvalio je Pentagonu na novom paketu pomoći od 800 milijuna dolara u naoružanju, ali i novim zrakoplovima i dijelovima koji će stići u Ukrajinu. Ukrajina će dobiti i teško naoružanje poput haubica, 144 tisuće komada municije i taktičkih dronova.

O novom naoružanju koje stiže u Ukrajinu, o ruskoj taktici za Azovstal, RTL-ov reporter Andrija Jarak razgovarao je s RTL-ovim vojnim analitičarem i bivšim ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje može li Putin do 9. svibnja proglasiti pobjedu u Ukrajini, Kotromanović je kazao da je Putin definitivno želio 9 svibnja prošetati trgom i pokazati se svijetu kao veliki strateg i državnik, no da elemente za proglašenje pobjede još uvijek nema.

Image
ključni uvjet /

Putin razgovarao s Charlesom Michelom: Optužio Ukrajinu za propast pregovora, obrušio se i na čelnike EU zemalja

Image
ključni uvjet /

Putin razgovarao s Charlesom Michelom: Optužio Ukrajinu za propast pregovora, obrušio se i na čelnike EU zemalja

"U prvoj fazi rata su doživjeli neuspjeh. Ova druga faza rata je drugačija. Sa zabrinutošću gledam stanje na terenu i svakodnevno Rusi nagrizaju obranu i uzimaju potrebite pozicije za nastavak. uzeli su više od 90 posto Luhanske oblasti, sada su se koncentrirali na Donbas", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je fronta široka 300 kilometara te da je otvorena.

"Rusija je nagomilala ogromnu količinu oklopa i topništva. U prvih nekoliko dana počelu sa snažnom zračnom potporom, imaju dnevno preko 300 naleta, raketiraju sve što stignu, topništvo gađa bliže ciljeve i to nije lako iscrpiti. Prostor je otvoren i tu vatru, silinu, teško je izdržati. Vidimo da ukrajinske snage ma nerviraju tamo gdje mogu zadržati što duže svoj položaj i rusku armiju pa se povlače i zauzimaju bolje pozicije. Što bi rekao Vili Beroš, u idućih 15 dana će biti ključna faza i tu ćemo vidjeti što će se desiti. znat ćemo za 5-6 dana kakav će biti tempo napada. Tek sada će krenuti žešće, tek sada će navala snage koju su dovukli krenuti u opći napad na regiju Donbas i da će to pokušati dovršiti do 9. svibnja", kazao je Kotromanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su zauzeli Mariupolj i blokirali čeličanu Azovstal. Kotromanović je komentirao može li se taj grad duže braniti. 

"Razgovarao sam s jednim od naših najvećih stručnjaka za specijalne borbe, mi smo analizirali to dosta dugo. Mariupolj kad kompariramo s Vukovarom 87 dana, ovo je relativno palo u kratkom periodu a imali su puno bolje naoružanje nego što su imale naše snage. Očito su bili efikasniji, pogotovo Čečeni, vidi se da su to iskusni vojnici. Pitanje obrane, kako su radili i jesu li imali uvezane blokove utvrđene u trećem stupnju", kazao je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje imaju li branitelji iz čeličane šansu za kontranapad, Kotromanović je vidio da će se to tek vidjeti.

"Ovisi o hrani i streljivu koju imaju, žive ispod zemlje na dubini od 6 metara. Ovi su nagomilali ogromne postrojbe, to bi bio veliki uspjeh za Putina i njihovu propagandnu mašineriju da mu se preda par tisuća najboljih ukrajinskih boraca i dobrovoljaca koji brane Mariupolj. Hoće li izaći iz tih katakombi jednog dana i krenuti u očajnički juriš, ali gdje? Mogu probiti prvu liniju, ali do prvih snaga ukrajinske vojske ima 200-300 kilometara", kazao je Kotromanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kotromanović se osvrnuo i na zahtjev generala za pomilovanje Perkovića i Mustača.

"Ja nisam znao za to pismo, nisam znao za inicijativu i nisam ništa ni potpisao. Te ljude nikad u životu nisam vidio, to nije moj svijet. Imam svoje branitelje s kojima sam proveo dugo godina u ratu i takvih ima s problemima, ljudi su poslije rata napravili određene stvari kojima želim pomoći i kojima ću nastojati pomoći kroz institut pomilovanja", kazao je Kotromanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što bih potpisao kad nisam to ni vidio", dodao je.

Komentirao je i podjele koje je pismo izazvalo i prepucava premijera i predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije lako vratiti postavke na staro, nije lako te branitelje pomiriti. Volio bih da svatko ima pravo na svoj stav, mišljenje, da ima pravo izreći što misli. Kad sam ušao u SDP bio sam proglašen izdajnikom i komunistom. Moramo cijeniti i poštivati drugo mišljenje bez obzira što se neću slagati s nekakvim stavom što su pojedini generali napravili s jedne ili druge strane, moramo poštivati njihove stavove. Zašto bi ih pribijali na stup srama? Meni je žao Gotovine koji je prošao silnu kalvariju, da ga se sada kao Isusa Krista razapinje jer je potpisao pismo, kako je fino objasnio, iz čina milosti. Moramo biti ljudi, prevazići podjele koje nas muče godinama i pustiti da svatko ima svoje mišljenje i stav. Na kraju, mi smo se branitelji borili za demokraciju, da ima pravo svatko reći sjesti za stol i reći što misli, a da ne dobije u glavu", kazao je Kotromanović. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo