CRTICA IZ RATA / Kotromanović opisao svoj bliski susret s Mladićem: '1991. pucao sam na njega iz zolje, ali...'

Image
Foto: RTL

'Napravili smo jednu akciju na borbena vozila koja su nailazila iz smjera Vrlike, a u jednom od tih vozila je, što mi tada nismo znali, bio i Ratko Mladić'

27.11.2017.
8:04
RTL
VOYO logo

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane, u intervjuu za Novi list otkrio je kako je 1991. godine pucao na borbeno oklopno vozilo u kojemu je bio Ratko Mladić, ali nije znao da je on bio unutra. 

"On je bio zapovjednik Kninskog korpusa, protiv kojeg smo se borili u Hrvatskoj, a u BiH je bio zapovjednik vojske protiv koje smo izveli niz složenih operacija i na kraju ga porazili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je završio vojnu školu JNA, o njemu nikad nisam razmišljao kao o nekom velikom vojnom strategu, uostalom, mi smo tu takozvanu struku doveli do višekratnih poraza. No, što se tiče samog Mladića, imali smo dosta bliski susret 1991., dok sam bio u specijalnim postrojbama. On je putovao prema Hrvacama kod Sinja na pregovore s Ivom Čovićem, a mi smo tad već nekoliko dana bili u neprijateljskoj pozadini. 

Napravili smo jednu akciju na borbena vozila koja su nailazila iz smjera Vrlike, a u jednom od tih vozila je, što mi tada nismo znali, bio i Ratko Mladić. Tad smo prvi put u akciji koristili zolje i ja sam iz tog oružja pucao na borbeno oklopno vozilo u kojem je bio Mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, udaljenost vozila je bila samo četiri-pet metara, a zolji je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se od vozila i eksplodirao stotinjak metara dalje. 

Kad je Mladić nakon toga došao u Hrvace, pričao mi je Čović, prijetio im je, vikao i gotovo ih zarobio. No, mi stvarno nismo tad znali da je on unutra. Jednostavno smo izvršavali svoje zadaće kao specijalne postrojbe", ispričao je Kotromanović za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo