rtl-ov vojni analitičar / Kotromanović: 'Otišao bih u Kijev da sam na Milanovićevom mjestu, ali davno prije premijera'

Oslobađanje zarobljenog Hrvata koji se borio na strani Ukrajine je dosta komplicirana i zahtjevna situacija, tvrdi Kotromanović

9.5.2022.
20:00
VOYO logo

U Moskvi na paradi Putinova Crvena armija bez zračnog ponosa, o tome što je pokazao, a što je izgubio ratom u Ukrajini, kao i o tome što smjera nakon dva mjeseca rata u Ukrajini u studiju RTL-a Danas komentirao je RTL-ov vojni analitičar Ante Kotromanović.

Parada u Moskvi bez velikih objava, niti o općoj mobilizaciji, niti o proglašenju rata Ukrajini, Putin je postupio suprotno očekivanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je to jasna njegova poruka: sukob ide dalje, agresija ide dalje, ruska vojska neće stati dok ne osvoji taj svoj dio ciljeva makar to u ovom trenutku bili minimalni ciljevi. U njegovom govoru se čulo ono što govori već dva mjeseca. Danas je prvi put ispalio o NATO agresiji na Krimu, što je potpuna glupost i nema smisla", kaže Kotromanović.

'Putin će se koncentrirati na istočni dio teritorija'

"Ići će na pokrajinu Dombas i na njoj nekako završiti sav taj sukob koji traje već dva mjeseca", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin nema prevelikog izbora, kaže Kotromanović, niti može izvući nešto novo. Politički može kalkulirati na nekakvim pregovorima i to je to.

Image
'VRŠE PRITISAK NA HRVATSKU' /

Bivši vojnik AZOV-a o zarobljenom Hrvatu: 'Dobro je što su objavili snimku, nešto planiraju s njim'

Image
'VRŠE PRITISAK NA HRVATSKU' /

Bivši vojnik AZOV-a o zarobljenom Hrvatu: 'Dobro je što su objavili snimku, nešto planiraju s njim'

"Na vojnom polju on još ima jaki argument i ima oko 200.000 vojnika. Zauzimanje Odese i Harkiva će mu biti jako upitno", smatra vojni analitičar i dodaje da će se Putin koncentrirati na istočni dio teritorija koji će pokušati zauzeti uskoro. "To mu je jedini 'as' u rukavu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplovstva nije bilo, kako rusi javljaju zbog vremenskih uvjeta. "Ruski piloti su obučeni za letenje u svim vremenskim uvjetima. Ne vidim koji bi bio drugi razlog osim tog da su oni službeno rekli da se ne može letjeti zbog uvjeta u zraku. Oni imaju moderne avione i dobre pilote. Mislim da bi netko radio neke sabotaže , to baš ne vjerujem i nemoguće je doći do tih aviona. Oni bi rado voljeli pokazati dio tih snaga", tvrdi Kotromanović.

Putin je danas izravno spomenuo mrtve i ranjene, ali bez konkretnih brojeva. "Nećemo ni čuti brojke. Prema procjenama ima oko 15.000 poginulih Ruskih vojnika u Ukrajini. Stanje je predvidljivo i nije se ništa promijenilo posljednjih nekoliko dana. Nekoliko manjih mjesta i sela je Rusija zauzela. Ukrajinska vojska se dobro i grčevito brani", objašnjava analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusi su puno oprezniji nego prije, puno su sustavniji, puno su brutalniji u svojim nastupima i spori. Jako teško probijaju tu prvu crtu. Ukrajinci se vrlo dobro brane i imaju tu elastičnu obranu s nekoliko vrsta obrane. Udaraju ih s boka", pojasnio je Kotromanović.

Kotromanović je rekao da je na mjestu Putina ne i trošio svoje vojnike na napade na čeličanu Azovstal jer se radi o iscrpljujućem i dugačkom sukobu koji će potrajati, ali najviše ovisi o zalihama branitelja u samoj čeličani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O posjetu premijera Plenkovića

"Iskreno ja sam očekivao da će premijer Plenković i ranije otići u Kijev. To je u redu s Hrvatskom politikom i mislim da sada trebamo imati suosjećanja za potrebe ukrajinskog naroda", kaže Kotromanović.

Na pitanje bi li i predsjednik Milanović trebao otići u Ukrajinu, Kotromanović je odgovorio da to treba pitati predsjednika. "Ja bih otišao u Ukrajinu da sam predsjednik, ali bih otišao davno prije i prije premijera", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milim da se predsjednik i premijer nisu usuglasili oko njegovog dolaska u Ukrajinu. Trebali bi surađivati. I predsjednik države i premijer su potpuno autonomne osobe i birane su da provod esvoju politiku", smatra Kotromanović.

Oslobađanje zarobljenog Hrvata koji se borio na strani Ukrajine je dosta komplicirana i zahtjevna situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je ratni trofej za Rusiju. Vidimo da su napravili jedna promo s njim, što je dobro jer nije likvidiran. Loše je to što smo napravili jedan nediplomatski potez kada smo zabranili humanitarni let diplomatima. Ne znam što više možemo napraviti. Loptica je na strani ministarstva vanjskih poslova i nisam sigurna da oni uopće imaju kontakt s ruskom stranom", zaključio je Kotromanović.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo