'Hrvati i Republika Hrvatska spasili su BiH' / Kovač: 'Prestanimo biti patetični, za koji dan u New Yorku moramo iznijeti jasan stav Hrvatske o radu Haškog suda'

Image
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Naglasivši kako su Hrvati i Republika Hrvatska spasili Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je kako to treba biti polazna točka svake analize rata u Bosni i Hercegovini

3.12.2017.
18:00
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač objavio je u nedjelju, vezano za osuđujuće presude Haaškog suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubojstvo jednog od njih, generala Slobodana Praljka zbog nepravednosti presuda, kako je nužno i legitimno da Republika Hrvatska pred Vijećem sigurnosti UN-a iznese svoje stajalište, istaknuvši kako su bosanskohercegovački Hrvati i Republika Hrvatska spasili Bosnu i Hercegovinu od jugosrpske agresije.

 "Prestanimo biti patetični, budimo realni i osvijestimo se konačno nakon izricanja drugostupanjske presude bosanskohercegovačkoj 'šestorci'. Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu. No, osim toga, važnog i simboličnog čina, potrebna je djelotvorna, sveobuhvatna, dugogodišnja javna kampanja širenja prosvijećenog hrvatskog pogleda na 
prirodu rata u BiH", poručio je Kovač u nedjelju na svom facebook profilu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasivši kako su Hrvati i Republika Hrvatska spasili Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je kako to treba biti polazna točka svake analize rata u Bosni i Hercegovini,  kao i to da se drugostupanjska presuda Haaškog tribunala ne odnosi na Republiku Hrvatsku, ni na tadašnje državno vodstvo Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada treba spriječiti da se kompromitiraju Hrvati koji su jedan od triju državotvornih naroda u BiH. Treba ih poduprijeti i skrbiti o njima kao državotvornom narodu BiH, što je i obveza Republike Hrvatske prema Daytonskom sporazumu i sukladno našem Ustavu", naveo je Kovač na svome facebook profilu.

Hrvatska predsjednica u srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu Haaškog suda

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu, nakon sastanka sa čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem, kako je nezadovoljan dijelovima presude Haaškog suda šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata koji se "odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje govore o ulozi tadašnjeg hrvatskog vrha". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmotrili smo i mogućnosti koje se tiču na eventualno pravno osporavanje putem revizije, ali to prije svega mora biti u dogovoru s petorkom", naglasio je  premijer Plenković. Najavio je i početkom idućeg tjedna svoj posjet Mostaru gdje će se sastati s vodstvom bosanskohercegovačkih Hrvata i braniteljima kako bi im uputio poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske.

 Predsjednik Vlade RH Plenković najavio je i da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iduće srijede biti u New Yorku, na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj završetku rada Haškog suda i tamo "jasno artikulirati stajališta Hrvatske o presudi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ovog vikenda i najavljeno iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će od ponedjeljka do četvrtka boraviti u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, a u srijedu, će u ime Republike Hrvatske govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo