ovo su njihova obećanja / Kovačev tim objavio program: Borba protiv korupcije, niži porezi, ništa uvođenja eura...

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Odbacuju bilo kakvu pomisao na ideju velike koalicije s SDP-om jer bi to značilo ne samo prevaru njihovih birača

6.3.2020.
10:49
Dalibor Urukalović/Pixsell
VOYO logo

HDZ-ov tim "Pobjednički put", u kojem su kandidat za predsjednika Miro Kovač, kandidat za zamjenika predsjednika Ivan Penava i kandidati za potpredsjednike Milijan Brkić, Tomislav Tolušić i Davor Ivo Stier objavio je u petak programske smjernice s porukom da samo jak HDZ može osigurati jaku Hrvatsku.

Iz stožera "Pobjedničkog puta" doznaje se da su programske smjernice planirali objaviti deset dana prije unutarstranačkih izbora, 15. ožujka, a podijeljene su u tri cjeline - H kao Hrvatska, D kao demokratska i Z kao zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći kako je HDZ doživio dva izborna neuspjeha zaredom (europski i predsjednički), upozoravaju da za to nitko nije preuzeo odgovornost niti je predstavljena analiza lošeg rezultata.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija - najveći sukob s vjernicima nakon pada komunizma

Razloge tome vide u činjenici što je vodstvo HDZ-a zauzelo pozicije s kojima se mnogi članovi i simpatizeri ne mogu poistovjetiti te se umjesto u demokratsko nadmetanje s ljevicom išlo u svađe s vlastitim biračkim tijelom.

"Mnogi su se tradicionalni birači HDZ-a odmaknuli od stranke pod dojmom da se forsiranjem ratifikacije Istanbulske konvencije ušlo u najveći sukob vlasti s kršćanskim vjernicima nakon pada komunizma u Hrvatskoj. To se nikad više ne smije dogoditi”, navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacuju bilo kakvu pomisao na ideju velike koalicije s SDP-om jer bi to značilo ne samo prevaru njihovih birača, već bi HDZ time sam sebe difamirao kao političku stranku bez jasnih svjetonazorskih stavova.

Tim „Pobjednički put” zalaže se za "jaku Hrvatsku u jakoj Europi uspješnih država" te će dosljedno zagovarati Europu koja će suradnjom i solidarnošću osigurati trajni mir među europskim narodima i osnažiti, a nikako zamijeniti nacionalne države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a i vodstvo moraju odgovarati cijelom članstvu

Vezano uz demokratizaciju stranke ističu kako predsjednik HDZ-a i stranačko vodstvo moraju odgovarati cijelom članstvu - više se ne smije članovima poručiti da su samo oni pri vrhu važni, a ostali irelevantni.

Umjesto da se prva mjesta na listama odlučuju iza zatvorenih vrata u središnjici u Zagrebu, to treba odrediti na stranačkim predizborima. Također treba razmotriti promjenu izbornog zakona, uvažavajući volju građana za boljim predstavljanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicirati će i promjene izbornog zakonodavstva koje bi eliminirale diskriminirajuće odredbe prema hrvatskom iseljeništvu, gdje gotovo četiri milijuna Hrvata ima samo tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru. 

Hrvatska nije spremna na uvođenje eura

Smatraju kako u ovom trenutku Hrvatska nije spremna za pristupanje tečajnom mehanizmu i usvajanju eura te se stoga ne bi smjela obavezati na usvajanje zajedničke valute u doglednom srednjoročnom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok se reforme ne provedu i dok nemamo uvjerljive dokaze da naša zemlja doista ekonomski konvergira, da je rast proizvodnosti snažan, trajan i održiv, da su temelji rasta zdravi, a institucije dostatno kvalitetne, ne bismo trebali obećavati brzo uvođenje zajedničke valute", poručuju.

Obećavaju da će voditi ekonomsku politiku koja podrazumijeva neprestanu borbu protiv korupcije, manju administraciju i jeftiniju državu te, s druge strane, niže poreze i manju redistribuciju novca i izvlačenje države iz nestrateških tvrtki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuju i da će u središte politike HDZ-a staviti obitelj, kao temelj društva i čuvaricu identiteta hrvatskog naroda, stoga će "bez ustručavanja isticati kako je svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti veliki dar i kako je vrijedan življenja".

Što se tiče reforme obrazovanja, HDZ više Hrvatsku ne smije dovesti u situaciju da procesom reforme rukovode minorni politički akteri, kaže se u smjernicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo