O 'pljački stoljeća' / Kovačić je prvo prihvatio, a onda odbio ući u Upravu INA-e, Štern: 'To je mudar potez.' Objasnio je zašto

Image
Foto: RTL

Za 'ukradenu milijardu iz INA-e', kazao je Davor Štern, puno odgovornijim od Revizijskog odbora INA-e vidi Nadzorni odbor - skupa s Vanđelićem na čelu

20.9.2022.
19:27
RTL
VOYO logo

Adrian De Vrgna razgovarao je s bivšim generalnim direktorom INA-e Davorom Šternom o novoj blamaži s INA-om, odnosno o tome da zahtjev predsjednika Vlade da članovi Uprave daju ostavke, oni naprosto odbijaju. Sve to u jeku energetske krize...

Počeo je s Hrvojem Šimovićem koji je bio predsjednik Revizijskog odbora, koji nije otkrio u INA-i ono što se naziva pljačkom stoljeća, Ministar Davor Filipović najavio je da će dobro pročešljati svačiju odgovornost. Kako to da se onda njega predlaže za novog člana uprave?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA BLAMAŽA /

Aktualni članovi uprave INA-e drže se za fotelje, predložene zamjene u njih ne žele: 'Epska nesposobnost...'

Image
NOVA BLAMAŽA /

Aktualni članovi uprave INA-e drže se za fotelje, predložene zamjene u njih ne žele: 'Epska nesposobnost...'

"Ne bih to mogao komentirati, jer mislim da Revizijski odbor nije imao toliko uvida u poslovanje kao Nadzorni odbor. Možda bi trebalo postaviti pitanje odgovornosti Nadzornog odbora, a tek onda Revizijskog odbora."

"NO jest na neki način zakazao. NO nije zakazao u kontroli kompanije koliko u nastojanjima da se promijeni sustav upravljanja kompanijom koji je posljedično doveo do ovog slučaja, možda i drugih. U svakom slučaju, u uvjetima u kojima su radili, mi smo još dok sam bio na čelu NO 2012. tražili promjenu modela upravljanja", kazao je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li onda možda zakazao Damir Vanđelić koji je bio na čelu NO-a?

"Pa, cijeli NO, ne bih njega izdvajao, ali NO je dobio naš primopredajni zapisnik, g. Vanđelić je dobro znao za taj problem, prošlo je 10 godina i ništa se nije promijenilo osim kozmetike u odboru, izvršnih direktora, imenovali su se u nešto drugo", odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogotovo u promijenjem uvjetima energetike cijelog svijeta, mislim da se ozbiljno treba pristupiti preispitivanju odnosa i sudjelovanja u takvoj jednoj kompliciranoj zajednici kao što je INA."

Reportera RTL-a zanimalo je dalje što misli o slučaju Emanuela Kovačića koji je prvo pristao na prijedlog Vlade da uđe u Upravu INA-e, a onda odustao u zadnji trenutak, Štern je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to njegov vrlo pametan potez. Jer u ovim uvjetima ako se ništa ne promijeni, ne može se jamčiti budućim članovima uprave koji nemaju nikakvog utjecaja na poslovanje, da se opet neće netko naći u sličnoj situaciji. U takvim uvjetima mislim da je njegov potez bio mudar", objasnio je Štern De Vrgni.

"Dakle, sasvim je svejedno hoće li Dorić, Dalić, Markotić otići i njih zamijeniti netko drugi?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovim uvjetima da. Ako se ne promijeni lista ovlaštenja za donošenje odluka i način upravljanja INA-om gdje se odluke donose 400 kilometara dalje od nje, mislim da bilo tko tko bi bio u toj upravi, tu možda i leži odgovor zašto oni odbijaju dati ostavke - zato što se prvo mora dokazati njihova izravna krivnja u ovome što se dogodilo, a slijedom toga bi dobili ili ne bi dobili odlukom nekog sudskog organa obeštećenje", kazao je.

"Oni imaju ugovor", ističe Štern na pitanje eventualne spornosti da ih je Vlada imenovala, a sad ih želi maknuti, "ako im se dokaže da su prekršili ugovor, onda je jasno da Vlada ima pravo. Ako nisu prekršili ugovor, a to je već čisto pravno pitanje, e onda je njihova pozicija razumljiva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor sa Šternom pogledajte ovdje:

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo