zašto je Istra nezadovoljna / Kozlevac o odluci Slovenije: 'Očekujem da će to biti riješeno u cjelokupnom interesu Hrvatske'

Više o tom zahtjevu za RTL Danas govori šef Istarskog stožera Civilne zaštite

20.6.2021.
18:40
VOYO logo

Od ponoći je Slovenija uvela mjeru prema kojoj svi građani pri povratku iz Jadranske Hrvatske, dakle i iz Istre, ako nemaju potvrdu o cijepljenju, moraju imati negativan antigenski test na COVID-19.  Istra se tu ljuti te traži od hrvatske Vlade da se urgira kod Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti da epidemiološku sliku za Hrvatsku temelji na pojedinačnom stanju svake županije čime bi Istra bila u zelenoj, a ne kao dosad na temelju podjele Hrvatske na četiri statističke regije, u narančastoj zoni. 
Više o tom zahtjevu za RTL Danas govori šef Istarskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac.

Poslali ste Vladi pismo sa ovim zahtjevom da Europa na vas gleda samo kao županiju, ima li kakvog odgovora ili naznake da će vam se udovoljiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naznake neslužbeno ima. čekamo službeni odgovor, nadam se da će to biti riješeno i treba djelovati čim prije, jer ta odluka donosi štetu. 

Koji su vaši argumenti da vas se treba tretirati lokalno, a ne kao dio Jadranske regije, ovaj vikend gotovo da i nemate novozaraženih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši su argumenti da se pogleda karta Europe, da u Italiji svaka regija se tretira za sebe. Do 10. mjeseca tako je da svaka županija bila je za sebe, sada je to promijenjeno. Građani istarske županije dali su veliku žrtvu oko restriktivnih mjera koje su provodene, dali su veliki doprinos kako bi se sve ovo omogućilo a također tu je i  sustav koji je nadljudskim naporima  radio da dođemo na staro normalno.

 Što ako ipak ostane po starom, sad ste u narančastom, a trebali biste biti u zelenom, kakve će to posljedice biti za Istru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će posljedice ne samo za Istru nego i za Hrvatsku. Komplicira se život, država imaju svoje mjere a kada je netko u narančastom, onda države provode određene mjere obrane. Prema tome mi želimo da to bude zeleno i uvjereni smo da može biti zeleno. Njemački  institut već dugo Istru gleda kao zelenu i njihovi turisti dolaze i vraćaju se iz Istre, Očekujem da će to biti riješeno u cjelokupnom interesu Hrvatske. 

Istarskom stožeru i županu stigao je i odgovor iz Vlade. Ministrica turizma Nikolina Brnjac objasnila je da već duže zastupaju smjer prema kojem bi se županije gledale zasebno, dakle ne kroz regije. No, kaže problem je što neke druge države ne prikupljaju podatke na županijskim razinama, no svejedno kaže - traže rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se onda dogoditi da će se to Istri i omogućiti?

"Može, i predsjednik Vlade razgovara s predsjednikom Vlade Slovenije... Svatko može pronaći ono što želi!", poručila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo