'mizoginija i uznemiravanje' / Kozmetički salon i dalje pravda nagradnu igru, kažu da se radi o 'maloj šali': Oglasila se i pravobraniteljica

Image
Foto: Instagram/Nel Pavletic/PIXSELL

Sporna je objava ubrzo obrisana, no slučaj nije stao na tome

30.6.2022.
12:30
Instagram/Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Kaže se da je svaka reklama dobra reklama, no je li zaista? I postoji li trenutak u kojem treba stati?

Proteklih je dana medijske stupce punila kontroverzna nagradna igra kozmetičkog salona Beauty Lab u Zagrebu. Naime, pratiteljice na Instagramu pozvali su da ovjekovječe stražnjice kojima je potreban tretman u njihovom salonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani, otvorili smo službeno nagradnu igru za vaše fotografije s plaže 'onih koje nisu bile kod nas'. Molimo pojedince da se ne naljute. Nije nam cilj nikoga posramiti već motivirati nas ostale i zato shvatite ovo sportski. Naravno, neće se vidjeti lica, a autori fotografija ostat će poznati samo našoj 'redakciji'", glasila je kontroverzna objava koja je u ovom trenutku obrisana.

Vlasnica u početku nije ništa željela komentirati. No slučaj nije stao na tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se opravdali, iz salona su na svoj Instagram profil izbacili još dvije objave koje pravdaju njihov postupak.

"Plaćamo poreze, zapošljavamo radnike i nemamo vremena za ovo", jedan je od argumenata, dok u drugoj objavi tvrde da je sve bila šala. Iako to tako nije izgledalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša mala šala u obliku objave i ironičnog poziva na nepostojeću nagradnu igru obišla je sve medije i nadobudne moralne dušebrižnike", tvrde.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b525705e-f847-11ec-8582-9eec845b7f28/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1024x1024-2545e6f4-2baa-11ec-a4c8-3a925a8303a3.jpeg

Insinuirano je da oni koji su se uvrijedili, pa - sami su si krivi. Jer ne znaju za što Instagram služi, jer je na Instagramu valjda sve dozvoljeno. "Za sve one koji to nisu znali, Instagram je ležerni kanal komunikacije sa javnosti. To nije službeno glasilo poput Narodnih novina. Zato objave koje su na njemu ne znače i službeno informiranje javnosti", stoji u drugoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na potencijalna neslaganja i kritike - salon nije spreman. Na obje objave komentiranje je ograničeno.

S njima se, naime, ne slaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja se također oglasila u međuvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova smatra da je objava degradirajuća, ponižavajuća i uvredljiva za žene te predstavlja najgrublji oblik objektivizacije žena. Reklamiranje usluga i proizvoda putem sramoćenja dugih osoba predstavlja duboko zabrinjavajuću praksu te se ne može podvesti pod slobodu izražavanja ili poduzetničke slobode. Objava nedvosmisleno poziva na narušavanje privatnosti žena te predstavlja poticanje uznemiravanja u javnom prostoru", stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Dodaje da je vrlo važna činjenica da su na objavu reagirali brojni građani i građanke, kao i mediji, pa vjeruje da je ovaj izrazito negativan primjer korištenja društvenih mreža sa svrhom sramoćenja žena poslužio kao putokaz ostalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mizoginiji i uznemiravanju nema mjesta u poslovanju i oglašavanju", stoji na kraju priopćenja.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo