sastanak grada i lovaca / Kraj slobodnog boravka divljih svinja na ulicama Zagreba: U dijelovima grada moglo bi ih biti teže istjerati

Lovci će im kroz 10 dana dostaviti gdje najviše izlaze divlje svinje i koja su mjesta prioritet za djelovanje

25.6.2022.
8:00
VOYO logo

Ako je suditi po rezultatima sastanka lovaca i gradonačelnika glavnog grada, Zagrepčani će uskoro na ulicama viđati manje divljih svinja. I to tako što će za njih biti više hrane na postojećim hranilištima u prirodi. Na ovaj bi se način divlje svinje zadržale dublje u lovištima. Neki problemi s divljim svinjama u Zagrebu nestat će do kraja godine, no neki će se ipak rješavati još godinama.

Slobodnom boravku divljih svinja na zagrebačkim ulicama dolazi kraj. Njih 300, 400 koliko ih ima na rubnim dijelovima nastojat će se zadržati u lovištima. Rješenja su lovci dogovorili na sastanku s gradonačelnikom Tomaševićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rješenje su prvenstveno hranilišta i eventualno neke hvataljke u određenim dijelovima gdje znamo da svinje postoje i gdje obitavaju unutar grada da se probaju izvući i preseliti u područja gdje neće izazivati opasnost ni za građane ni za sebe'', rekao je Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Iz grada su zadovoljni sastankom. Lovci će im kroz 10 dana dostaviti gdje najviše izlaze divlje svinje i koja su mjesta prioritet za djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
čopori divljih svinja /

VIDEO Muškarac u Zagrebu hranio divlje svinje, građani frustrirani njegovim činom: 'Kada napadnu onda ćete kukati'

Image
čopori divljih svinja /

VIDEO Muškarac u Zagrebu hranio divlje svinje, građani frustrirani njegovim činom: 'Kada napadnu onda ćete kukati'

''Bio je ovo jedan dobar, konstruktivni sastanak gdje su predstavnici iznijeli konkretne prijedloge. Dogovor je da se to stavi na pismeno. Mi smo potpuno otvoreni za suradnju i nama je cilj da se to što prije krene u rješavanje'', kazala je Dinka Živalj, glasnogovornica zagrebačkog gradonačelnika.

Uz hranilišta bitna su rješenja čišćenje šikara u kojima se divlje svinje zadržavanja i njihovo hvatanje i premještanje, jer 300 metara od naselja ne smije se pucati. Lovci navode primjer Savske opatovine gdje će se divljih svinja malo teže riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Taj dio je problem. Od okretišta tramvaja u Prečkom pa skroz preko Savske opatovine gore do Jankomirskog mosta je šikara. Tamo ni čovjek ne može proći. Tamo se ne može izvesti klasično istjerivanje divljači nego će se tamo morati mehanizacijom i hvatanjem rješavati problem, ali on će i potrajati. Nije se stvorio jučer pa će i potrajati'', izjavio je Miljenko Kruc, predsjednik Lovačkog saveza grada Zagreba.

Možda se nije stvorio jučer, ali svakako jest 2018. kada se zbog sprečavanja afričke svinjske kuge krenulo u intenzivni odstrel divljih svinja. I sami lovci tvrde, urbane sredine gdje se ne smije pucati tada su postale oaze mira u kojima su se svinje najprije počele samo skrivati, a onda i obitavati i razmnožavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo