Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PRIMJENA OD 2018.

Krajem godine novi Zakon o pružanju usluga u turizmu: izjednačit će se prava domaćih turističkih vodiča

Donošenje ovog zakona očekivalo se još u vrijeme Milanovićeve vlade, no ovih dana on opet kreće u usuglašavanje sa strukom, s agencijama i vodičima

Image
Vijesti.hr/ 31.1.2017. u 8:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Koncem ove godine Hrvatska bi trebala dobiti novi Zakon o pružanju usluga u turizmu na kojem se radi više od godinu dana, a trebao bi uskladiti hrvatsko zakonodavstvo s novom direktivom o paket aranžmanima, te konačno izjednačiti prava domaćih turističkih vodiča, piše Poslovni dnevnik.

Donošenje ovog Zakona očekivalo se još u vrijeme Milanovićeve vlade, no ovih dana on opet kreće u usuglašavanje  sa strukom, s agencijama i vodičima, no još je daleko od finalne verzije. U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) nadaju se da će biti izglasan do kraja godine kako bi se zakon počeo primjenjivati početkom 2018. godine.

"To je nekoliko mjeseci ranije od krajnjeg roka usklađivanja s Direktivom o paket aranžmanima, no početak godine mnogo je zgodniji za primjenu u turističkom sektoru, koji ljeti radi punom parom," rekao je Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e. U Direktiva o paket aranžmanima prilagodba je novim okolnostima u industriji putovanja nastalim pojavom i razvojem interneta.

Sam fokus direktive je na zaštiti potrošača. Postojeća pravila o putovanjima u paket aranažmanima potječu iz 1990. godine, prije pojave interneta i liberalizacije zračnih prijevoznika jer je  tržište usluga putovanja nudilo uglavnom unaprijed pripremljene odmore i kružna putovanja u paket aranžmanima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novi Zakon trebao bi uvesti jedinstvenu dozvolu za turističko vođenje na razini čitave Hrvatske, jer hrvatski vodiči smiju raditi samo u županijama u kojima su položili ispite, dok to pravilo ne vrijedi za vodiče iz drugih zemalja Europske unije. Oni svoje goste smiju voditi na područje cijele zemlje na temelju stečenih stručnih kvalifikacija u svojim zemljama, te bez obveze priznavanja tih kvalifikacija. 

Vijesti.hr/ 31.1.2017. u 8:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
MJEŠTANI GUBE STRPLJENJE

Dumbović planirao adrenalinski park pa ostavio račun od 91.000 kuna. RTL istražuje na što je trošio novac građana

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba