Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PODACI CRO DEMOSKOPA

Kreće bitka na lijevom centru! Tomašević protiv Grbina: Otkrivamo najvažnije brojke u srazu SDP-a i Možemo!

Prema posljednjem istraživanju CRO Demoskop, koji Promocija Plus radi za RTL, SDP ima potporu 18,7 posto, a Možemo! 16,9 posto

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
I.Kristović/ 13.7.2021. u 9:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon lokalnih izbora na hrvatskoj političkoj sceni otvorilo se snažno suparništvo na ljevici i lijevom centru jer se stranka Možemo! Tomislava Tomaševića potporom jako približila SDP-u Peđe Grbina

SDP je dosad, uglavnom, bio nedodirljiv na tom političkom polu, izuzev nekih bljeskova već davno zaboravljenih "trećih snaga" kao što su bili Laburisti Dragutina Lesara i OrAH-a Mirele Holy

No, te ranije treće snage svoju potporu u anketama uglavnom nisu pretvorile i u neki konkretniji rezultat na izborima dok je Možemo! u svibnju u tome uspio i premoćno osvojio glavni i najveći hrvatski grad Zagreb te ima priliku i iz pozicije vlasti nastaviti graditi svoj rejting.

Možemo! u tri mjeseca gotovo sustigao SDP

Prema posljednjem istraživanju CRO Demoskop, koji Promocija Plus radi za RTL, HDZ ima potporu od 27,4 posto, SDP je na drugom mjestu s 18,7 posto, a Možemo! na trećem s potporom od 16,9 posto. Razlika između SDP-a i Možemo! je manja od dva postotna boda, što je unutar statističke pogreške od +/- 2,7 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A još početkom 2021. godine situacija na ljevici i lijevom centru za SDP je izgledala mnogo povoljnije. Stranka Peđe Grbina bila je na 19,6 posto, a Možemo! na 8,4 posto, a sličan omjer bio je i u istraživanju početkom svibnja - SDP je bio na 19,6 posto, a Možemo! na 9,1 posto. 

Nakon lokalnih izbora, u lipnju, počinje blagi pad SDP-a na 18,9 posto, ali jaki rast platforme Možemo! s 13,4 posto. Kao što smo već napisali, u ovom mjesecu, SDP opet blago pada na 18,7 posto, no Možemo! ponovno raste za 3,5 postotnih poena na 16,9 posto.

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

U samo sedam mjeseci 2021. godine Možemo! je prednost SDP-a od više od 11 postotnih poena smanjio na manje od dva. 

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ uvjerljivo prvi, Možemo! još bliže SDP-u. Među pozitivcima Tomašević nadomak predsjedniku i premijeru

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ uvjerljivo prvi, Možemo! još bliže SDP-u. Među pozitivcima Tomašević nadomak predsjedniku i premijeru

Dobne skupine birača

Kada se pogledaju dobne skupine, tada se jasno vidi razlika između ove dvije stranke - Možemo! je premoćan kod mlađih i birača srednje životne dobi, dok SDP povećava svoj rejting kod onih starijih. U dobnoj skupini od 18 do 29 godina Možemo! ima potporu od skoro 25 posto birača, dok je SDP na oko 15. Slično je i u populaciji od 30 do 39 godina - Možemo! ima 22, a SDP 15 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izjednačeni su među biračima od 40 do 49 godina - i jedni i drugi su na oko 12 posto. SDP debelo preuzima primat među starijom populacijom. Među biračima između 50 i 59 godina stranka Peđe Grbina ima potporu 24 posto, a Možemo! oko 8 posto, sličan je omjer i u populaciji od 60 do 69 godina, dok je kod onih starijih od 70 potpuna dominacija SDP-a s 25 posto, dok Možemo! ima 5 posto. 

Potpora po regijama

Regionalno gledano, istraživanje CRO Demoskop jasno ocrtava ono što smo vidjeli na lokalnim izborima. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji Možemo! ima primat s 24 posto, dok je SDP na 16 posto. S druge strane, u Istri i Primorju SDP ima 31 posto, a Možemo! je na 15. 

Platforma Tomislava Tomaševića 10 posto prelazi još samo u Središnjoj i gorskoj Hrvatskoj gdje su oni na 12,6 posto, a SDP na 16,2 posto. U Dalmaciji je omjer 19 naprema 6 posto u korist SDP-a koji i u Slavoniji ima prednost s 15 naprema 7 posto. I u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj Grbinova stranka ima veliku prednost ispred Možemo! - 22 naprema 9 posto. 

Svjetonazorsko usmjerenje birača

Da je to zaista bitka na ljevici i lijevom centru pokazuju i podaci da među biračima koji se samo izjašnjavaju "lijevo" SDP ima 42 posto potpore, dok je Možemo! na 36 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Još je veća razlika u korist SDP-a među biračima koji se izjašnjavaju kao lijevi centar - njih 48 posto bira stranku Peđe Grbina, a 25 posto platformu Tomislava Tomaševića. U onima koji kažu da su politički centar SDP ima potporu 13 posto, a Možemo! 10 posto. 

Peđa Grbin vs. Tomislav Tomašević

Iz istraživanja se može iščitati i da u ovom trenutku platforma Možemo! ima puno biračima prepoznatljivijeg lidera od SDP-a.

Tako na listi najpozitivnijih hrvatskih političara Tomislav Tomašević zauzima treće mjesto, iza predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, s gotovo 15 posto. S druge strane, iako je Grbin na petom mjestu, njega kao najpozitivnijeg političara smatra samo 1,9 posto birača. 

I na listi najnegativnijih političara lider platforme Možemo! bolje stoji od lidera SDP-a. Peđa Grbin se tu nalazi na 6. mjestu i 1,7 posto birača koji ga smatraju najnegativnijim, dok je Tomašević tek 12. sa samo 0,5 posto onih koji bi ga smjestili u tu kategoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U anketi ispod teksta odgovorite na pitanje smatrate li da platforma Možemo! može prestići SDP i postati najjača oporbena snaga u Hrvatskoj. 

I.Kristović/ 13.7.2021. u 9:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaražena hrana

Više od 80 ljudi na svadbi se zarazilo salmonelom, u bolnici završili i mladenci. Restoran mora platiti odštetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba