PODACI CRO DEMOSKOPA / Kreće bitka na lijevom centru! Tomašević protiv Grbina: Otkrivamo najvažnije brojke u srazu SDP-a i Možemo!

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Prema posljednjem istraživanju CRO Demoskop, koji Promocija Plus radi za RTL, SDP ima potporu 18,7 posto, a Možemo! 16,9 posto

13.7.2021.
9:35
Jurica Galoić/PIXSELL
VOYO logo

Nakon lokalnih izbora na hrvatskoj političkoj sceni otvorilo se snažno suparništvo na ljevici i lijevom centru jer se stranka Možemo! Tomislava Tomaševića potporom jako približila SDP-u Peđe Grbina

SDP je dosad, uglavnom, bio nedodirljiv na tom političkom polu, izuzev nekih bljeskova već davno zaboravljenih "trećih snaga" kao što su bili Laburisti Dragutina Lesara i OrAH-a Mirele Holy

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, te ranije treće snage svoju potporu u anketama uglavnom nisu pretvorile i u neki konkretniji rezultat na izborima dok je Možemo! u svibnju u tome uspio i premoćno osvojio glavni i najveći hrvatski grad Zagreb te ima priliku i iz pozicije vlasti nastaviti graditi svoj rejting.

Možemo! u tri mjeseca gotovo sustigao SDP

Prema posljednjem istraživanju CRO Demoskop, koji Promocija Plus radi za RTL, HDZ ima potporu od 27,4 posto, SDP je na drugom mjestu s 18,7 posto, a Možemo! na trećem s potporom od 16,9 posto. Razlika između SDP-a i Možemo! je manja od dva postotna boda, što je unutar statističke pogreške od +/- 2,7 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A još početkom 2021. godine situacija na ljevici i lijevom centru za SDP je izgledala mnogo povoljnije. Stranka Peđe Grbina bila je na 19,6 posto, a Možemo! na 8,4 posto, a sličan omjer bio je i u istraživanju početkom svibnja - SDP je bio na 19,6 posto, a Možemo! na 9,1 posto. 

Nakon lokalnih izbora, u lipnju, počinje blagi pad SDP-a na 18,9 posto, ali jaki rast platforme Možemo! s 13,4 posto. Kao što smo već napisali, u ovom mjesecu, SDP opet blago pada na 18,7 posto, no Možemo! ponovno raste za 3,5 postotnih poena na 16,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samo sedam mjeseci 2021. godine Možemo! je prednost SDP-a od više od 11 postotnih poena smanjio na manje od dva. 

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ uvjerljivo prvi, Možemo! još bliže SDP-u. Među pozitivcima Tomašević nadomak predsjedniku i premijeru

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ uvjerljivo prvi, Možemo! još bliže SDP-u. Među pozitivcima Tomašević nadomak predsjedniku i premijeru

Dobne skupine birača

Kada se pogledaju dobne skupine, tada se jasno vidi razlika između ove dvije stranke - Možemo! je premoćan kod mlađih i birača srednje životne dobi, dok SDP povećava svoj rejting kod onih starijih. U dobnoj skupini od 18 do 29 godina Možemo! ima potporu od skoro 25 posto birača, dok je SDP na oko 15. Slično je i u populaciji od 30 do 39 godina - Možemo! ima 22, a SDP 15 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjednačeni su među biračima od 40 do 49 godina - i jedni i drugi su na oko 12 posto. SDP debelo preuzima primat među starijom populacijom. Među biračima između 50 i 59 godina stranka Peđe Grbina ima potporu 24 posto, a Možemo! oko 8 posto, sličan je omjer i u populaciji od 60 do 69 godina, dok je kod onih starijih od 70 potpuna dominacija SDP-a s 25 posto, dok Možemo! ima 5 posto. 

Potpora po regijama

Regionalno gledano, istraživanje CRO Demoskop jasno ocrtava ono što smo vidjeli na lokalnim izborima. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji Možemo! ima primat s 24 posto, dok je SDP na 16 posto. S druge strane, u Istri i Primorju SDP ima 31 posto, a Možemo! je na 15. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platforma Tomislava Tomaševića 10 posto prelazi još samo u Središnjoj i gorskoj Hrvatskoj gdje su oni na 12,6 posto, a SDP na 16,2 posto. U Dalmaciji je omjer 19 naprema 6 posto u korist SDP-a koji i u Slavoniji ima prednost s 15 naprema 7 posto. I u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj Grbinova stranka ima veliku prednost ispred Možemo! - 22 naprema 9 posto. 

Svjetonazorsko usmjerenje birača

Da je to zaista bitka na ljevici i lijevom centru pokazuju i podaci da među biračima koji se samo izjašnjavaju "lijevo" SDP ima 42 posto potpore, dok je Možemo! na 36 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je veća razlika u korist SDP-a među biračima koji se izjašnjavaju kao lijevi centar - njih 48 posto bira stranku Peđe Grbina, a 25 posto platformu Tomislava Tomaševića. U onima koji kažu da su politički centar SDP ima potporu 13 posto, a Možemo! 10 posto. 

Peđa Grbin vs. Tomislav Tomašević

Iz istraživanja se može iščitati i da u ovom trenutku platforma Možemo! ima puno biračima prepoznatljivijeg lidera od SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako na listi najpozitivnijih hrvatskih političara Tomislav Tomašević zauzima treće mjesto, iza predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, s gotovo 15 posto. S druge strane, iako je Grbin na petom mjestu, njega kao najpozitivnijeg političara smatra samo 1,9 posto birača. 

I na listi najnegativnijih političara lider platforme Možemo! bolje stoji od lidera SDP-a. Peđa Grbin se tu nalazi na 6. mjestu i 1,7 posto birača koji ga smatraju najnegativnijim, dok je Tomašević tek 12. sa samo 0,5 posto onih koji bi ga smjestili u tu kategoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U anketi ispod teksta odgovorite na pitanje smatrate li da platforma Možemo! može prestići SDP i postati najjača oporbena snaga u Hrvatskoj. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo