bespovratne potpore / Kreće natječaj za novac iz Covid fonda! Lovrić za RTL: 'Mjera je došla u trenutku kada svi poduzetnici imaju problem i značajno će pomoći'

Malim i srednjim kompanijama u prerađivačkom sektoru na raspolaganju je milijardu i 150 milijuna kuna, a maksimalan iznos po tvrtki je 7 i pol milijuna kuna

18.4.2021.
18:52
VOYO logo

Početkom idućeg tjedna raspisuje se prvi natječaj za bespovratne potpore poduzetnicima iz Covid fonda europske unije.

Malim i srednjim kompanijama u prerađivačkom sektoru na raspolaganju je milijardu i 150 milijuna kuna, a maksimalan iznos po tvrtki je 7 i pol milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim novcem poticat će se energetski učinkovite i tehnološki napredne proizvodnje, kao i povećanje proizvodnje, izvoza i poticanje stvaranja novih radnih mjesta. Natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja bit će otvoren do kraja svibnja, a novac bi iz posebnog instrumenta Europske unije, osmišljenog za pomoć članicama zbog koronakrize trebali dodijeliti do kraja godine. 

Gost RTL-a Danas bio je Petar Lovrić, predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova će mjera značajno pomoći. Mjera je dobro došla u ovom trenutku kada svi imaju problem. Bilo je nekih problema u savjetovanju, tu je ministarstvo izašlo ususret. Ono što je dobro što ovo neće biti po principu najbrži prst. Ima i nekih loših stvari...", kazao je Lovrić.

"Država treba biti transparentna"

Mjera od 7 i pol milijuna kuna po tvrtki se dakle odnosi na kompanije do 250 zaposlenih. Ne uključuje velike tvrtke...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki imaju puno lakšu poziciju prema državi. Žao mi je što nije ušlo više uslužnih djrelatnosti. Naravno da bi mi htjeli i da veliki da im država omogućio dio bespovratnih sredstava", jasno će.

Domaće odnosno Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta pogođenima Covid krizom produžene su i na travanj. Što još Vlada može odnosno treba učiniti za hrvatske poduzetnike u ovoj krizi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada može još puno učiniti. Što je i krenula s mjerama financiranja određenih fiksnih troškova poslovanja. Ja sa svojim kompanijama nisam ušao u ni jednu mjeru. Nama se ova godina pretvorila u užas bez kraja. Ja imam agenciju za zapošljavanje - ako stoji turizam, stojimo i mi. Donešen je zakon o strancima koji je deset puta iskomplicirao donošenje radne dozvole", kazao je.

Hrvatskoj je u idućih 10 godina za gospodarski oporavak na raspolaganju više od 24 milijarde eura iz Europske unije. Međutim najveći dio tog novca planiran je za javne infrastrukturne investicije. Na pitanje koliko će tu pomoć poduzetnici doista osjetiti, Lovrić je rekao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće. Samo država treba biti transparentna. Nažalost, svatko voli imati svoj holding i te se tvrtke pretvaraju u političke instrumente a ne u tržišnu utakmicu", kazao je međuostalim Petar Lovrić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike