svake godine sve teže / Kreće novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita. Nekadašnji korisnici za RTL: 'To je bio jedini način', 'Situacija je sada zeznuta'

Cilj je pomoći mladim obiteljima s kupnjom prve nekretnine. Potražnja raste, ali na ruku ne ide rast cijena stambenih kvadrata

2.2.2022.
7:00
VOYO logo

Cijena dvosobnog stana u centru Zagreba prije 5 godina iznosila je 1800 eura po četvornom metru, sada nakon renovacije kvadrat vrijedi 3 tisuće. Stanova je malo, kupaca puno, a potražnja pred APN divlja.

"Definitivno raste potražnja za stanovima, pogotovo novogradnja i kvalitetno građenih nekretnina kojih konstantno nedostaje na tržištu. Vlasnici takvih nekretnina toga su svjesni i upravo zato te nekretnine postižu više cijenu od ostalih", rekao je agent za nekretnine Filip Ćulibrk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi krug prijava za državno subvencioniranje stambenih kredita kreće na proljeće. U šest godina tu je mjeru iskoristilo više od 22 tisuće mladih.

"Prije dvije godine sam preko APN-a kupio stan to sam učinio jer je to bio jedini način da to ostvarim po nekim normalnim tržišnim cijenama", kazao je Zagrepčanin Filip Špiranec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svemir se pobrinuo da baš u to vrijeme APN-a nađem stan i sada godinu dana kasnije kad gledam jesam li pogriješila, mislim da nisam pogriješila jer situacija je sad baš zeznuta koliko čujem od svojih prijatelja koji traže", rekla je Josipa Granić iz Zagreba.

Image
Hrvata štede u nekretninama /

Cijene stanova nikad veće: 'Stavljaju ih po principu ako prođe, prođe'. Evo što stručnjaci savjetuju onima koji planiraju kupnju

Image
Hrvata štede u nekretninama /

Cijene stanova nikad veće: 'Stavljaju ih po principu ako prođe, prođe'. Evo što stručnjaci savjetuju onima koji planiraju kupnju

Subvencija se dodjeljuje za prvih pet godina otplate kredita uz mogućnost produljenja od dvije godine za svako dijete, a iznos ovisi o razvijenosti mjesta u kojem se stan ili kuća kupuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena je definirana zakonom, ne može biti veća od 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno ili maksimalno do 100 tisuća eura. Tako da se razlika ne subvencionira kao takva", kaže pomoćnik direktora APN-a, Goran Golenić.

Nju će, kao i do sada, platiti građani. Unatoč subvencijama do vlastitih kvadrata svake godine dolazi se sve teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno grad Zagreb ima najznačajniji porast cijena nekretnine, 10%, Jadran 9% i ostatak Hrvatske 8%. Dogodio se značajan porast cijena, ali i broj prodanih nekretnina se smanjio", rekao je Ćulibrk.

Stručnjaci poručuju - subvenciju je dobro iskoristiti i svi koji to planiraju još imaju vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je pravo vrijeme za one koji su pronašli nekretninu da krenu s realizacijom. Očekujemo da će kamatne stope biti iste kao i prošle godine, a očekujemo da će se neke spustiti ispod 2%. Što se tiče odluke između eura i kuna nema nikakve razlike jer kamatne stope će biti jednake, a i rizik ne postoji jer ulazimo u Eurozonu kada će svi krediti biti prebačeni u euro", poručuje kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

21. ožujka startaju prijave za novi krug, a mjera će se, najavljuju iz APN-a, nastaviti i dogodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo