31. svibnja do 27. lipnja / Kreće polaganje državne mature, a rezultati bi mogli biti lošiji: 'Ova generacija prošla je razne nedaće'

Image
Foto: Ilustracija/Borna Filic/PIXSELL

Četvrti tjedan mature rezerviran je za ispite hrvatskog jezika

31.5.2022.
8:27
Ilustracija/Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina u utorak u 9 sati počinje državna matura za koju se ove godine prijavilo 29.879 pristupnika, a maturanti će stečeno znanje provjeravati tijekom pet ispitnih tjedana.

Sukladno kalendaru ispita koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ljetni rok ispita državne mature trajat će od 31. svibnja do 27. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova generacija kroz tri godine prošla je razne nedaće

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović je rekao kako je teško nagađati hoće li rezultati biti bolji nego lani. 

"Treba uzeti u obzir neke objektivne činjenice. Ovo je generacija maturanata koja iza sebe ima tri pandemijske školske godine - drugi, treći i četvrti razred - u kojima je njihov izostanak s nastave uživo bio puno veći nego što su to imali maturanti prošle godine", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome treba pridodati poremećaj odvijanja nastave u područjima pogođenim potresom, ali i štrajk prosvjetara u listopadu i studenom 2019. godine tijekom kojeg su ovogodišnji maturanti također bili zakinuti za nastavu u školi, dodao je.

Filipović je naveo kako su to okolnosti koje će možda rezultirati i lošijim rezultatima pa su resorno Ministarstvo i NCVVO ove godine odlučili provesti probne ispite kako bi se učenici upoznali sa sadržajem, strukturom i procedurom ispita, a čime bi se barem donekle smanjio stres pisanja ispita državne mature i djelomično anulirale nedaće kroz koje su maturanti prolazili u protekle tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi tjedan ispita u utorak, 31. svibnja, otvaraju testovi materinskih jezika nacionalnih manjina - češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog (viša i niža razina) te ispit iz grčkog jezika koji je u 14 sati.

Idući dan, u srijedu, na redu su eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina, također u 9 sati, a u 14 se piše latinski jezik (viša i niža razina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
od 8.6. do 3.7. /

Počinje Državna matura: 'Led probijaju' maturanti testom iz hrvatskoga jezika na A razini

Image
od 8.6. do 3.7. /

Počinje Državna matura: 'Led probijaju' maturanti testom iz hrvatskoga jezika na A razini

U četvrtak, 2. lipnja, maturanti polažu engleski jezik, a ispit za obje razine počinje u 9 sati. U petak ujutro polažu se obje razine njemačkog jezika, a u 14 sati vjeronauk i etika.

Drugi tjedan mature u ponedjeljak, 6. lipnja, otvara ispit iz biologije u 9 sati, a taj dan u 14 sati još se pišu obje razine španjolskog. U utorak ujutro polaže se geografija, a poslijepodne obje razine talijanskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu, 8. lipnja, na redu je politika i gospodarstvo ujutro, a kasnije obje razine francuskog. U četvrtak se prvo piše likovna umjetnost, a zatim logika, a u petak, 10. lipnja, prvo informatika pa povijest.

Konačni rezultati 18. lipnja

Treći tjedan mature počinje u ponedjeljak, 13. lipnja ispitom iz psihologije u 9 sati, a slijedi glazbena umjetnost u 14 sati. U utorak su na redu prvo fizika pa filozofija poslijepodne, a u srijedu kemija pa kasnije sociologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti tjedan mature rezerviran je za ispite hrvatskog jezika. Test iz hrvatskog za obje razine piše se u 9 sati u četvrtak, 23. lipnja, a esej se piše idući dan, u petak, isto u 9 sati.

Državna matura završava u ponedjeljak, 27. lipnja, ispitima iz obje razine matematike koji počinju u 9 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedba ispita odvijat će se prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ove će godine u vrednovanju ispita državne mature sudjelovati 593 ocjenjivača.

Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. Podjela svjedodžbi je 20. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo