Praksa, praksa... / Kreće praktična nastava u srednjim školama: 'Prioritet će biti učenici koji nisu odradili sve vježbe'

Iz ministarstva poručuju - praktičnu nastavu treba organizirati na daljinu ili u školi

17.5.2020.
8:00
VOYO logo

Od idućeg tjedna škole će biti otvorene i za učenike srednjih škola, neće biti klasične nastave, već samo vježbe u manjim skupinama.

Pitanje je hoće li svi uspjeti odraditi stručnu praksu kod poslodavaca, a neke završnih razreda čeka i obrana završnih radova.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon devet tjedana u učionici za praktičnu nastavu iz automehanike ponovno će dio učenika odrađivati svoje vježbe i zadatke, sve poštivajući epidemiološke mjere.

"Razlikovat će se to što će biti socijalna distanca, neće biti rada u paru, svaki učenik će više toga sam odraditi, jedan će odraditi jedan dio drugi drugi dio sve ovisno o zadatku", rekao je Tomislav Antolović, nastavnik praktične nastave u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkoj elektostrojarskoj obrtničkoj školi sedam je smjerova, a prednost će imati učenici završnih razreda.

"Prioritet će nam biti učenici koji nisu sve vježbe odradili, no bit ćemo otvoreni za svakog učenika, ali prvo ćemo se dobro iskoordinirati sa svim nastavnicima praktične nastave, s učenicima i roditeljima", poručio je Antolović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici strukovnih škola dio praktične nastave odrađuju i kod poslodavaca, a zbog cijele situacije s koronavirusom nekima, posebno kod trogodišnjih zanimanja nedostaje i po 100 sati. U takvoj situaciji je i Matija, maturantica obrtničke škole iz Splita koja se školuje za frizerku, a čeka je i obrana završnog rada.

"S odrađivanjem praktične nastave započeli smo sredinom ožujka i još ne idemo na praksu. U samoj školi odrađujemo 160 sati u i salonu 640. Odrađena praktična nastava problem je da bismo mi završili školu", rekla je Matija Knezović, učenica Obrtničke škole Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva poručuju praktičnu nastava treba organizirati na daljinu ili u školi, a ako poslodavac ne može osigurati uvjete u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje treba pronaći zamjenski oblik ili praksu odgoditi.

"Više je od 250 programa u strukovnom obrazovanju i postoje određene specifičnosti  i tu se treba u suradnji s agencijom i minisratsvom sve rješavati kako bi se išlo u korist učenika i pravovremenom završavanju ove nesretne nastavne godine", rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi poslodavci dobivaju potpore za naukovanje učenika pa se postavlja pitanje što s naknadama.

"Udruga ravnatelja se zalaže da se njima te potpore ne ukidaju i da ih ne vraćaju bez obzira na situaciju u kojoj mjeri je praktična nastava realizirana jer to nam je bitno da bismo bili u dobrim i suradničkim odnosima za iduću godinu kada opet naši učenici idu kod tih istih poslodavaca", izjavila je Hitrec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nadoknadu praktične nastave i obrana završnih radova, mnoge maturante strukovnih škola čeka i polaganje državne mature.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo