što će biti s plenkovićem? / Kreće rat za HDZ, uključuje se i Grabar-Kitarović? 'Rekla je da ostaje tu...'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Nakon što su birači 'srušili' Grabar-Kitarović, hoće li HDZ-ovi jastrebi srezati Plenkoviću krila?

6.1.2020.
13:25
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izgubila u utrci za Pantovčak, jedno od ključnih pitanja je: slijede li HDZ-u burni dani i koga će poklopiti crna labuđa krila? 

Image

Stožer Kolinde Grabar-Kitarović pomirio se s porazom: 'Moramo analizirati što se točno dogodilo'

Image

Stožer Kolinde Grabar-Kitarović pomirio se s porazom: 'Moramo analizirati što se točno dogodilo'

Je li pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima kazna HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović zbog njezina predsjedničkog mandata ili načina na koji Andrej Plenković vodi tu stranku? I je li pad predsjednice okidač za smjenu Plenkovića o čemu, pogotovo nakon loših izbora za Europski parlament, već mjesecima sniva desna frakcija HDZ-a? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvajanje Istanbulske konvencije jedan je od onih zalogaja koji HDZ-ovo tkivo još nije progutalo do kraja, a teško da će i moći pa bi unutrastranački izbori nakon novog izbornog gubitka mogli biti prilika da se stvari vrate na svoje mjesto. A ono je na desnoj strani i drži Plenkovićevo stranačko protukrilo koje smatra kako se opet pokazalo da su HDZ-ovi birači tradicionalniji i konzervativniji, drugim riječima - miljama udaljeni od smjera kojim Plenković tjera HDZ.

Da pretendenata na čelno mjesto HDZ-a zaista ne nedostaje, pokazalo se i u noći izbornog poraza, ali i dalje je nejasno hoće li oni smoći snage i zatomiti svoje želje i planove te međusobne prijepore kako bi se ujedinili u nakani da svrgnu Plenkovića pri čemu bi i vrijeme moglo biti iznimo važan faktor. Naime, svjesni su i oni, a upozoravali su na to već prije i politički analitičari, da Plenković može odlučiti da se na parlamentarne izbore ide prije nego na unutarstranačke. Pogotovo nakon ovakva raspleta izbora za predsjednika Republike.

Sada, doduše, najprije slijedi pomna analiza najnovijeg izbornog ishoda, slažu se u tome svi u HDZ-u, no nekima je jasno da je to početak priprema terena za preslagivanje u stranci. 

Plenkovićev zamjenik u stranci Milijan Brkić još je sinoć 'poklopio' glavnog tajnika HDZ-a, inače poznatog kao izrazito vjernog svakome od predsjednika HDZ-a dok su vodili stranku, Gordana Jandrokovića da je kampanja Grabar Kitarović bila desnija nego što je to u stilu HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moramo sjesti i vidjeti koji su razlozi neuspjeha. Nikad sustav ne ovisi o jednom čovjeku, ne morate biti glavni da biste bili bitni. Iz ovih rezultata moramo izvući pouku i kao odgovorni političari vidjeti u kojem ćemo smjeru dalje. Ne slažem se s Jandrokovićem da je kampanja u ovom drugom krugu bila malo desnija. HDZ je stranka desnog centra, mora biti postavljena u tom svjetonazorskom i ideološkom smislu'', rezolutan je bio Brkić u razgovoru za RTL.

I nastavio: ''Moramo biti odgovorni ljudi, mi političari smo u funkciji naroda i države, a ne obrnuto. Vjerujem u odgovorost i ozbiljnost svih dužnosnika unutar HDZ-a i onih koji će se kandidirati''.

"Za svoju poziciju ne strahujem", naglasio je Brkić i za RTL najavio da će se sigurno kadidirati na unutarstranačkim izborima u HDZ-u pri čemu je otvorenom ostavio mogućnost da to možda bude i ona najviša - predsjednička. ''Vidjet ćemo, ali dosad sam pobijedio na svim izborima na kojima sam se kandidirao'', podsjetio je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuga je, prema vlastitom priznanju, obavila i možda njegova, a sigurno Plenkovićeva, protukandidata Miru Kovača, i to, kako je kazao u razgovoru za RTL, ''kao čovjeka iz HDZ-a koji je prije pet godina vodio pobjedničke izbore''.

''Kolinda Grabar-Kitarović je nažalost platila cijenu za politiku HDZ-a koja se vodila u proteklom razdoblju – to treba analizirati, podvući crtu i promijeniti neke stvari jer na ovakav način ne možemo izaći na parlamentarne izbore. Moramo nešto mijenjati ako želimo nastaviti pobjeđivati. Ovo je drugi neuspjeh nakon europlarlamentarnih izbora'', istaknuo je Kovač, koji je već davno najavio da kani u utrku za čelno mjesto stranke. 

Krivca za poraz mnogi će naći u Plenkoviću iako njegova obrana može biti da je većinu oponenata unutar stranke uspio angažirati u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović pa mu ne mogu prigovarati jer su i sami suodgovorni, na što upozoravaju i neki od političkih analitičara koji su za RTL ne samo komentirali rezultate izbora nego i prognozirali moguću budućnost HDZ-a i Andreja Plenkovića. 

'Ili će nestati iz političkog života Plenković ili će se nastaviti nestajanje HDZ-a'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Macan smatra da će Plenković u stranci naći dovoljno onih koji su mu spremni dati glas dok Žarko Puhovski drži da će poraz Grabar-Kitarović oslabiti Plenkovića, ali ne osobito. Dapače, mogao bi donijeti i uspjeh, smatra Puhovski dok Nino Raspudić misli da će iz političkog života nestati ili Plenković ili HDZ. 

''Ovo više nije crni labud, nego jato crnih labudova'', kazao je Raspudić za RTL i ocrtao razvoj daljnje situacije kako ju on vidi: ''Ako HDZ brzo makne Plenkovića na unutarstranačkim izborima, možda imaju šanse vratiti dio birača koji su otišli Škori ili drugim opcijama. Ako Plenković ostane u sedlu, HDZ će i dalje gubiti birače na desnom spektru, a na centru neće dobiti ništa, pogotovo u situaciji Milanovićeve pobjede i ojačanog SDP-a''.

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

''Dakle, ili će nestati iz političkog života Plenković ili će se nastaviti nestajanje HDZ-a'', jasan je bio Raspudić ponavljajući da su birači kaznili Plenkovića za to što je HDZ usmjerio lijevo te je došlo do razvoda aktualnog vodstva HDZ-a i HDZ-ova tradicionalnog biračkog tijela.

Škoru kao važnog faktora za Plenkovića vidi i Puhovski, koji smatra da bi Plenković mogao čak i profitirati od poraza Grabar-Kitarović, a za to je nabrojio tri razloga: ''Prvo je za Plenkovića bilo važno da Škoro ne uđe u drugi krug. Drugo, uspio je u kampanji mobilizirati sve ljude koji su bili protiv njega pa može reći – vi dijelite odgovornost sa mnom za njezin poraz. I treće, oni su toliko među sobom posvađani da se ne mogu ujediniti protiv Plenkovića''.

Šanse protiv njega imala bi jedino Kolinda Grabar-Kitarović, smatra Puhovski i nije jedini, a mnogima se čini da je ona to sama i više ili manje izravno i najavila u sinoćnjem govoru nakon poraza pridruživši se tako nizu onih koji žele maknuti Plenkovića s mjesta šefa stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL



''Nikita Hruščov, kada je preuzeo sovjetsku partiju nakon Staljina, na pitanje kako mu je to uspjelo rekao je: Ja sam znao - tko prvi kaže da je Staljin kriv, taj je mrtav, a tko to kaže treći - taj je zakasnio. Pitanje je bilo kako biti broj dva. Meni je to uspjelo'', podsjetio je na Hruščovljeve riječi Puhovski. Ipak, on ne smatra da će Grabar-Kitarović biti Plenkovićev Nikita Hruščov: ''Ona bi imala šanse da se nije toliko osramotila u kampanji, ali se toliko osramotila ovih dana da to nije vjerojatno''.

Da se možda moglo naslutiti da će se i ona uključiti u borbu unutar HDZ-a, ali da je nejasno ostalo hoće li se i ona uključiti u utrku za predsjednika stranke ili će možda biti Brkićeva kandidatkinja za potpredsjednicu, upozorio je za RTL Raspudić. 

''Ne vidim to, meni je to daleka fantazija. Ispričat ću se ako se bude natjecala za šest mjeseci ili godinu dana'', poručio je za RTL Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ona je rekla da ostaje tu – što bi ona radila tu?'', zapitao je Raspudić i dodao: ''Imala je ozbiljnu karijeru u NATO-u, članica je Trilaterale … možda se može naslutiti da će se uključiti u ove borbe koje sada slijede u HDZ-u''.

''Mislim da je sada svima jasno da je otkriven crni labud i da je to Plenković'', opetovao je posve siguran Raspudić. 

Puhovski pak, ne dvojeći da Plenković vidi da je u defanzivi, napominje za RTL da se Plenković odlično snalazi u defanzivi: ''On je čovjek od defanzive, on živi u defanzivi. Kad njega sa svih strana napadaju, on od toga živi. On, kao u filmovima, upija njihovu snagu kad ga napadaju i time on zapravo sebe jača. On nije poražen, on je sada izgubio nešto, ali u daljnjoj igri on nije poražen, njega će Milanović opet pozicionirati na desnicu i Plenković tu dobiva fantastične poene'', zaključio je Puhovski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo