uglavnom se uvoze / Krećete u kupovinu božićne jelke? Od stručnjaka doznajte gdje tražiti najbolje i najjeftinije

Iako je još tri tjedna do Božića, na tržnicama će se uskoro pojaviti prvi borovi. Doduše iz uvoza, jer se domaće jelke režu, ili vade s korijenom, tjedan dana prije Badnjaka. Stajat će između 50 i 150 kuna, dok će za srebrne i nordijske trebati izdvojiti nešto više. A na kraju će zaraditi prekupci, jer proizvođači, kažu, moraju spustiti cijene samo da ih prodaju

4.12.2015.
19:05
VOYO logo

Uzgajivač Pavo ovih dana pregledava grane na božićnim drvcima, a idealna mora biti i visina za božićna drvca koja će se kititi ovih blagdana. 

"Mi ćemo krenuti u sječu negdje 17.-18., prije Božića. Tako da nama će svi borovi doći svježi na pijacu", rekao je uzgajivač Pavo Fadiga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dva hektara u Harkanovcima, blizu Osijeka, prava je šuma. Među 14 tisuća komada - jela ima svih veličina.

"Ako bi čovjek uzeo možda pet redova, pola njive ili cijelu njivu, ja bih dao za 20 kuna. Mislim da će na malo, na pijaci ići od 50 do 150 kuna", očekuje Pavo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet je godina potrebno da se od malog odnjeguje lijepo drvo. Puno truda i vremena za malo kuna.

U Hrvatskoj se proda oko 250 tisuća komada, što je puno manje u odnosu na početak devedesetih kada je potražnja bila veća od pola milijuna komada. I tržište je danas zasićeno. Što domaćom proizvodnjom, a što velikim uvozom. Najviše iz susjedne Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borovi u Mađarskoj se već vade u 10. mjesecu sa korijenom, a sijeku se već krajem 11. mjeseca", kaže Pavo. 

Zato gube vlagu i nisu lijepi kao domaći borovi. A na to, jako paze kupci. Da dođe ravno iz šume, mnogi su to spremni i platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavini borovi za blagdane će uveseljavati mnoge obitelji diljem zemlje. No na tom će veselju, najmanje zaraditi onaj tko je jele njegovao do ovog Božića.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo