NOVE MJERE I PRAVILA / Kreću obvezne covid potvrde za zdravstvo. Stožer protiv epidemiologa koji šalju cijele razrede u samoizolaciju

Nakon negodovanja brojnih roditelja i nastavnika zbog slanja cijelih razreda u izolaciju, Stožer je potvrdio da je također protiv takve prakse ako su se nosile maske.

10.9.2021.
22:11
VOYO logo

Već prvi tjedan školske godine gotovo je tisuću učenika zaraženo koronavirusom u Hrvatskoj. Dvostruko više je pak u samoizolaciji, a unatoč preporukama Nacionalnog stožera i HZJZ-a - od kuće uče i cijeli razredi. Zbog dvostrukih mjerila vlada nezadovoljstvo. 

Kraj je prvog tjedna nastave uživo u školama koja je za učenike viših razreda pod maskama. No, još jedan podsjetnik da je koronavirus među njima sve je veći broj samoizolacija. I to ne samo pojedinih učenika, već i cijelih razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom slučaju je završio samo bliski kontakt zaraženog učenika. Razred i dalje pohađa nastavu. A opet u drugom slučaju je učenik dolazio tri dana na nastavu, a pokazalo se da je cijelo vrijeme bio zaražen i zarazan. Išao je i na odmore, družili su se i prije nastave i poslije nastave", rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije u Zagrebu.

Image
RTL DOSJE /

Ravnatelji škola za RTL o nastavi i mjerama: 'Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine'

Image
RTL DOSJE /

Ravnatelji škola za RTL o nastavi i mjerama: 'Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine'

I tako je na preporuku dežurnog epidemiologa, 19 učenika ove gimnazije završilo u samoizolaciji. Ostali su bili cijepljeni ili su preboljeli covid pa su mogli nastaviti odlaziti na nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je najbolja opcija koja se može poduzeti jest cijepiti se. Bez obzira na to što su mjere opuštene i što klubovi i dalje rade, možda i dalje čuvati se i ne toliko se izlagati tim nekim, hajdemo reći, većim grupama", priča Patrik Krunić, učenik 4. razreda I. gimnazije u Zagrebu.

Što se tiče hrvatskih učenika pozitivno na COVID-19 je njih 865, a u samoizolaciji ih je 1947. Nakon prvog tjedna nastave poznat je i broj pozitivnih učenika osnovnih i srednjih škola. Riječ je o zarazi gotovo 900 učenika, dok ih je nešto manje od dvije tisuće u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon negodovanja brojnih roditelja i nastavnika zbog slanja cijelih razreda u izolaciju, Stožer je potvrdio da je također protiv takve prakse ako su se nosile maske. Tada bi, kažu, u izolaciju trebali samo bliski kontakti.

"Saznali smo da su neki epidemiolozi stavili čitave razrede u samoizolaciju, u tijeku je intenzivna komunikacija s njima i upoznavanje s našim stavom koji je donio referentni centar za epidemiologiju HZJZ-a oko toga da nema potrebe, ako nije bilo bliskog kontakta da čitav razred ide u samoizolaciju", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samoizolacija nije zaobišla ni zagrebačku osnovnu školu Mladost gdje je također gotovo cijeli razred prati nastavu od kuće. S istim problemima prošle godine su se suočavali i u ovoj osnovnoj školi, pa se ravnatelj nada da će ih zbog mjera opreza koronavirus ove godine zaobići, kao i zaraza učenika u nižim razredima.

"Za sada sve ide dobro - nemamo trenutno nikog zaraženog, svi učenici su u školi i pohađaju nastavu po takozvanom modelu A. Nastao bi tu problem kada bi se zarazio netko od učenika od prvog do četvrtog s obzirom na to da učenici u razrednoj nastavi ne nose maske. I onda, normalno, mogućnost za zarazu je puno veća nego naprimjer u predmetnoj nastavi gdje učenici moraju nositi maske", priča Denis Žvorc, ravnatelj OŠ Petra Preradovića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su ispravno nošenje maske, raspored sjedenja i udaljenost među učenicima od dva metra, simptomi učenika, kao i redovito provjetravanje učionica - neki od faktora koji utječu na procjenu epidemiologa i na to koliko će učenika i profesora završiti u samoizolaciji.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo