Na daljinu? / Kreću upisi u škole, ali što sa testiranjima: 'Još nismo ni krenuli. Dobivamo oprečne informacije'

Zdravstveni pregledi su u tijeku, ali drugi dio, testiranje u školama, iako je trebalo početi još se ne provodi

15.5.2020.
21:56
VOYO logo

Konačno počinju i upisi djece u vrtiće i škole. I dok će Zagreb prvi put upise u vrtiće provoditi na daljinu, još je mnogo toga nejasno.

Naime, zdravstveni pregledi prvašića su počeli, no ne zna se što s obveznim testiranjima u školama. Hoće li se produljiti rok ili možda i testirati na daljinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tija i Tara na jesen kreću u prvi razred, a zbog situacije s koronavirusom, sve pripreme su na čekanju.

"Ja jedva čekam da krenemo u školu. A ja jedva čekam da više kupim školsku torbu", rekle su Tija i Tara Ježić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizvjesnost i kod roditelja jer na čekanju su i upisi. Njihova majka nada se da će sve ubrzo krenuti.

"Od ponedjeljka online kreću prijave za sistematski pregled, a od drugog tjedna bi trebalo i na stranicama škole biti objavljene upute i informacije za testiranja u školi", izjavila je Melita Ježić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstveni pregledi su u tijeku, ali drugi dio, testiranje u školama, iako je trebalo početi još se ne provodi.

"Da je redovna situacija testiranje bi na veliko išlo, mi sad još nismo ni krenuli. Nezgoda je jer dobivamo oprečne informacije. Pripremili smo se da ćemo to obaviti sukladno svim mjerama za zaštitu djece, a sad smo to opet stopirali", poručila je Zdravka Ciglenečki, pedagoginja u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ponedjeljka traje javno savjetovanje o izmjenama pravilnika za procjenu psihofizičkog stanja djece. Testiranje u školama tako bi, umjesto do 15. lipnja trebalo trajati do 20. kolovoza. Uvodi se i mogućnost da se testiranje provede na daljinu što otvara puno pitanja.

"Riječ je o zaštićenom psihodijagnostičkom sredstvu koje nismo u mogućnosti slati i skenirati roditeljima da bi dijete to ispunilo. Kada ide na procjenu važno je djetetovo poštivanje uputa, može li komunicirati, odvojiti se od roditelja i ako budemo to radili na daljinu to nećemo vidjeti, a to je jako važno", pojasnila je Elena Boljkovac, psihologinja u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici školske medicine dosad su pregledali oko deset posto djece, a Hrvatsko društvo za školsku medicinu procjenjuje da bi svi mogli biti pregledani do kraja kolovoza. Sve uz epidemiološke mjere.

"Roditelji će prije pregleda dostavljati dokumentaciju online da s eliječnik može pripremiti i da zadržavanje u ambulanti bude što kraće. Trebaju doći u točno dogovoreno vrijeme, samo jedan roditelj, potpisivat će izjavu da nisu bili izloženi riziku od zaraze i da nisu u samoizolaciji", rekla je Marija Posavec, liječnica školske medicine NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok škole čekaju, grad Zagreb prvi put će upise u vrtić provoditi na daljinu. Prijave i svu dokumentaciju roditelji će predati elektroničkim putem, a online će ispunjavti i obrasce za incijalne razgovore na kojima se procjenjuje psihofizičko stanje djece.

"Da roditelj kaže sam izražava li se dijete gugutanjem, gestom, slaže li rečenice. Mi već na tome procjenjujemo je li to primjereno dobi djeteta ili ne i hoće li trebati podršku ili obradu specijaliziranih ustanova", poručila je Mirela Marjanac, ravnateljica Dječjeg vrtića Sopot u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na inicijalne razgovore tako neće biti pozvani svi, nego samo oni kod kojih uoče odstupanja. Tako će ove godine za sve upisi u vrtiće i škole biti potpuno drukčiji.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo