VELIKO I RAZNOLIKO GOSPODARSTVO / Kreditna agencija povisila ocjenu Zagreba i holdinga. Tomašević: 'Veseli nas da su prepoznali stabilizaciju'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nakon odluke povećanju kreditnog rejtinga Republici Hrvatskoj, te agencija očekuje da će podizanje ocjene kreditne sposobnosti nakon prelaska na euro pozitivno utjecati na Grad i Holding

20.7.2022.
16:48
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Kreditna agencija Moody's povisila je dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga za dvije razine, s Ba1 na Baa2, odnosno iz spekulativnog u investicijski razred rejtinga, uz stabilne izglede, priopćeno je u srijedu iz Grada Zagreba.

"Veseli nas da je Moody's prepoznao financijsku stabilizaciju ne samo u Gradu Zagrebu već i restrukturiranje u Zagrebačkom holdingu, koji su bila nužni da bi Grad Zagreb i Zagrebački holding izdržali nove izazove na koje utječu globalne okolnosti“, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, komentirajući povećanje rejtinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odluke povećanju kreditnog rejtinga Republici Hrvatskoj, te agencija očekuje da će podizanje ocjene kreditne sposobnosti nakon prelaska na euro pozitivno utjecati na Grad Zagreb i Zagrebački holding, imajući u vidu i stratešku poziciju Grada Zagreba unutar Hrvatske. Stabilni izgledi povezani s kreditnom sposobnošću Grada održavaju njegovu financijsku stabilizaciju i srednjoročno smanjenje dužničkog opterećenja, ističu u Gradu.

Moody's navodi da ocjena kreditne sposobnosti Grada Zagreba Baa2 odražava veliko i raznoliko lokalno gospodarstvo Zagreba, koje doprinosi osnovi poreznih prihoda uz nisku volatilnost i pozitivan trend rasta. Također ističu da će dug nekih trgovačkih društava u vlasništvu Grada srednjoročno nastaviti padati zahvaljujući boljim financijskim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agencija navodi da se solidne institucije Zagreba i njegova upravljačka snaga odražavaju u izdavateljevoj ocjeni upravljačkog profila koja je neutralna do niska. Tome doprinosi visoka vjerodostojnost Grada koji svojim poslovanjem upravlja koristeći se razboritim planiranjem financiranja, što omogućuje višegodišnje predviđanje ključnih trendova", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo