ekonomska analiza / Kreditne agencije poslale inspekciju: Velimir Šonje tumači koliko će nas koštati nestabilna politička situacija

Ekonomski analitičar Velimir Šonje pojasnio je u RTL Direktu što Hrvatskoj sve dolazi na naplatu iduće godine, jesmo li se pripremili za takav scenarij te kako bi nas kredite agencije mogle okarakterizirati

14.6.2016.
22:49
VOYO logo

U sjeni ove političke drame polako se kuha i financijska. U Hrvatsku su stigli analitičari agencije Stnadard&Poors koji će nakon skeniranja stanja u Hrvatskoj objaviti novi kreditni rejting zemlje.

Pad kreditnog rejtinga poskupjelo bi zaduživanje države koje ni sada nije jeftino, sjetimo se kako je nedavno zbog previsokih kamata koje bi morali platiti prvi put propalo jedno izdanje državnih obveznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše zabrinjava iduća godina kada država mora otplatiti skoro 2,5 milijarde eura samo obveznica.

Ove 2016. godine zapravo smo u izuzetno povoljnoj situaciji što se tiče dospijeća obveznica - dosad najmanja otplata, nešto više od 500 milijuna eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, još teža situacija nego 2017. čeka nas 2020. i 2024. kada ćemo morati vratiti skoro 3 milijarde eura obveznica.

Image
Image

Gostujući u RTL Direktu ekonomski analitičar Velimir Šonje odmah je upozorio kako dospijeće obveznica u 2017. i nije jedini dug koji država iduće godine mora vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su samo obveznice. Osim toga, postoje ostali dugovi, prvenstvo po kreditima. Ako gledamo ukupni državni sektor, iduća godina je ustinu kritična što se tiče dospijeća. Približno dolazi nam oko četiri milijarde eura na naplatu. Uz to, vjerojatno će biti i neki deficit, kojeg također treba dodatno financirati. Povrh toga, tu su i dugovi naših autocesta, to je sada preko četiri, pa čak i do pet milijardi eura - i kamata i glavnica. Ove i iduće godine dospijeva oko 700 milijuna eura po ggodini na naplatu. Tu je situacija još kompliciranija jer one nemaju prihode iz kojih mogu vraćati rate glavnica, jer znam da kod nas autoceste nisu racionalno ekonomski rađene. No, tu su počeli razgovori sa Svjetskom bankom u vezi izdavanja jednog jamstva na jedan dio tog iznosa da se reprogramira dio tog duga", kazao je. 

Budući da je 2016. godina bila idealna godina da se malo pripremimo za tu traumatičnu 2017., pitanje je koliko smo se pripremili za iduću godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo uopće iskoristili 2016. godinu jer se ništa nije radilo ove godine. Nedavno je odgođeno izdanje milijardu obveznica na međunarodnom tržištu. Neki su to interpretirali pozitivno kao 'ne da mo se ucjenjivati'", istaknuo je. 

"Kao što je naša politička situacija potpuno nepredvidljiva, tako je i potpuno nepredvidljivo što će napraviti rejting agencije. Mi imamo nekakve relativno povoljne ekonoske trendove, prije svega zbog autonomnog oporavka privatnog sektora, koji nema nikakve veze s državnom politikom. Raste nam izvoz, turizam je dobar, smanjio se deficit... Sama ekonomija nije ok, ali bolja je nego što je bila prije dvije godine. Međutim, rejting agencije ne gledaju samo trenutnu ekonomsku situaciju, nego gledaju neke srednjoročne perspektive. A tu je politika bitna. Ako nema politike, nema ni reformi ni strukturnih promjena", komentirao je Šonje kreditne agencije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koliko rast kamate od recimo jedan posto može povećati cijenu duga, odgovorio je: "Ako nama naraste za jedan posto, to znači da nama, dugoročno gledano, malo manje od jedan posto BDP-a više odlazi na kamate". 

"Nema tu razlike između interesa investitora i građana RH. Svima je u interesu da dobijemo stabilnu vlast koja će voditi neku modernu politiku", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo