interes je u porastu / Krenule su prijave za poticaje za kupovinu električnih vozila: Evo kako se prijaviti i uštedjeti do 70 tisuća kuna

Interes za električnim i hibridnim vozilima raste, provjerili smo kako se pravilno prijaviti i ostvariti uštedu do 70 tisuća kuna

10.6.2021.
8:25
VOYO logo

Prošle godine su razgrabljeni u samo dvije minute, a danas kreće novi, 7. krug poticaja za kupovinu električnih vozila. No više ne odlučuje metoda najbržeg prsta. 

Interes za električnim i hibridnim vozilima raste, provjerili smo kako se pravilno prijaviti i ostvariti uštedu do 70 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJEN JAVNI POZIV /

Planirate kupnju električnog automobila? Pogledajte s koliko novca će vas Fond sufinancirati pri kupnju energetski učinkovitog vozila

Image
OBJAVLJEN JAVNI POZIV /

Planirate kupnju električnog automobila? Pogledajte s koliko novca će vas Fond sufinancirati pri kupnju energetski učinkovitog vozila

Sufinanciranje kupovine vozila s 40 posto iznosa

Toliko modela i performansi da je teško odabrati. No, mladom bračnom paru odluku je olakšala subvencija za njihov budući električni automobil.

"Živjeli smo par godina na Islandu i tamo smo vidjeli da ljudi puno koriste električne aute i pričali smo kad se vratimo u Hrvatsku da ćemo i mi kupiti električni auto. Pričali smo sa prodavačem i otprilike nekakvih 70-tak tisuća kuna su poticaji koji se mogu dobiti", kaže Igor Martinčević iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i prethodnih šest godina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će kupovinu vozila s 40 posto iznosa. Građanima i tvrtkama na raspolaganju je 90 milijuna kuna, a 15 milijuna za javnu nabavu.

"Za L kategorije tu se radi o poticaju, odnosno o sudjelovanju Fonda od 20 tisuća kuna, za plug-in hibridna vozila M1 kategorije dodijeljujemo 40 tisuća kuna, a za električna vozila 70 tisuća", objašnjava Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes za električna i hibridna osobna vozila je u porastu 

Koliko je velik interes za električna i hibridna vozila u Hrvatskoj, pokazuju i brojke unazad nekoliko godina. Godine 2017. registrirano ih je gotovo 2.800, a brojke rastu. Pa je lani registrirano devet i pol tisuća e-vozila. Do lipnja ove godine registrirano je i uvezeno više od 3 tisuće električnih i hibridnih vozila.

Građani mogu uz poticaje kupiti samo jedno vozilo i ne smiju ga prodati dvije godine. Postupak prijave je jednostavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto silne dokumentacije ništa mi više nije potrebno nakon što sam odabrala svoj električni automobil u salonu osim osobne iskaznice - jer prijavu će odraditi moj prodavač. 

Prijava je jednostavna i provodi se u svega četiri koraka na način da se prvo unosi OIB, a nakon unosa osobnih podataka i odabranog modela te cijene automobila, tu je i potvrda o prijavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz koje je vidljiva: ukupna cijena vozila, subvencionirani iznos od strane Fonda i iznos za uplatu. 

Predujam treba platiti u roku od osam dana, a potom pričekati Fond da odobri i pošalje ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava. Od 8 sati na stranici Fonda bit će vidljivo koliko je poticaja iskorišteno. Kada se dosegne 90 milijuna kuna, poziv se zatvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo