NOVI PROBLEMI NA POMOLU / Otkazi u KBC-u Zagreb zbog COVID potvrda mogli bi biti samo početak: Prve opomene i prosvjetnim radnicima

Predstavnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara kazala je da je tužna zbog otkaza koje su zaradile kolegice u KBC-u Zagreb jer se radilo o uzornim radnicima

22.11.2021.
20:50
VOYO logo

Šok u KBC-u Zagreb zbog otkaza koji su uručeni šestero djelatnika nakon opiranja COVID potvrdama. Unatoč tome što je radničko vijeće glasalo protiv - radnici su otpušteni. U Sindikatu koji stoji iza njih kažu - riječ je o uzornim medicinskim sestrama.

"Moram reći da sam zbog toga iznimno tužna budući da se radi o kolegicama koje nisu imale niti dana bolovanja izuzev rodiljnog dopusta unutar 37 godina radnog staža. To su medicinske sestre koje su provele i rat i potres i izolaciju sa prekovremenim satima. I nisu niti oboljele čak od korone. I dale su maksimalno sebe", kazala je Gordana Miškulin, predstavnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi - testirale su se svaki put kad su sumnjale da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. Ali sustavno testiranje su odbile. Iz istog su razloga jutros prva upozorenja pred otkaz stigla i nastavnicima. U Sindikatu ih pozivaju da potpišu Zahtjev za zaštitom prava.   

"Mi u sindikatu vjerujemo da ima dovoljno osnova da naše kolegice i kolege budu vraćene na posao. Ako uopće i dođe do tih otkaza", kazao je Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, kažu, nitko i ne misli o tome da zbog svega nastava trpi. I dok tri ministarstva spremaju nove izmjene Zakona o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, kojima bi se sankcioniralo nepoštivanje odluke o COVID potvrdama, na tu se odluku Stožera i dalje oglušuje predsjednik Zoran Milanović.

"Ured predsjednika je za Plenkovića eksteritorijalan. Može doći na kavu. Moja je dobra volja što ću primjenjivati", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ima imunitet nepovredivosti pa doista ne može biti kažnjen ni kada bi se sankcije ozakonile. Ali - pojašnjavaju pravni stručnjaci - može njegov bliski suradnik Orsat Miljenić.

"Zakon se mora primjenjivati jednako na sve i nema izuzetaka. Pa onda prekršajno može odgovarati i čelnik ureda predsjednika Republike. Ukoliko Ustavni sud ne bi utvrdio suprotno, mi moramo smatrati da su te odluke zakonite, one su na snazi, one se moraju primjenjivati", kazao je Frane Stančić profesor na Katedri za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako inspektori, policija ili bilo tko drugi i dođe u provjeru na Pantovčak - ući neće moći.

"Ne mogu ući unutra. To je štićen objekt. Ne mogu ući. To je glupo, to je oholo. To je osiono. Ljudi će se pobuniti protiv toga. Ja neću reći ništa. Upozoravam da je to jedno infantilno samoživo ponašanje koje nema nikakve koristi. Samo štetu. U ured predsjednika neće ući. Ćao", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista bi prava voljeli i prosvjetni, zdravstveni i socijalni radnici, koji se uzdaju u odluku Ustavnog suda. No, načekat će se, s obzirom na to da su stigli novi prijedlozi ocjene ustavnosti COVID potvrda - pa sve ponovno prvo ide u Vladu na očitovanje. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo