jesenske radosti / Krenuli ste u šumu po gljive, češere? Oprezno, smijete skupiti određenu količinu. Ali ako ste bez dozvole...

Image
Foto: Željko Hladika/Pixsell
Image
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Iz Hrvatskih šuma dali su nam detaljne upute kako do besplatne dozvole za berbu plodova

18.10.2022.
16:15
Željko Hladika/Pixsell
VOYO logo

Sezona šumskih plodova počela je, a da berači mogu ove godine mogu dobro proći govori i priča od prije nekoliko dana kada je djevojčica iz Maruševca s varaždinskog područja pronašla vrganj od dva kilograma. Lijepa je to gljiva za napraviti selfie, ali i za zaslužiti svoje mjesto medijima. A koliko se ljudi vesele jesenskim plodovima govori i činejnica da je kestenijada u Svetom Ivanu Zelini prošli vikend privukla čak 10.000 posjetitelja.

No vikend berači koji lijep dan žele provesti u prirodi i sakupiti nešto kestena, gljiva ili divljeg šipka trebaju biti na oprezu jer za branje im treba dozvola, a i postoje pravila koliko se čega smije iznijeti iz šume, jer recimo gljiva se smije ubrati najviše tri kilograma na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih šuma ističu da se za ulazak u šume i branje plodova jeseni kojima oni gospodare treba dozvola koja je besplatna i relativno ju je jednostavno pribaviti.

Image
na vrh zelinske gore /

Kestenijada u Svetom Ivanu Zelini privukla je 10 tisuća ljubitelja kestena i prigorske zabave

"Uz gljive, ostali šumski plodovi su kesteni, aromatično, jestivo i ljekovito bilje šumske bobice i slično. Svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole putem naše web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma i možete ju pronaći OVDJE. Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i važi do 31. prosinca iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje. Zakonom dostupne biljke su one koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Izrada dozvole potpuno je besplatna", navode za RTL.hr iz Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tu je i ona gnjavaža - za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu, dok se lista proizvoda koji se nalaze na dozvoli može nadopunjavati.

"Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail", ističu iz Hrvatskih šuma kakva je procedura. Dozvola koja se primi na mail, mora se isprintati i nositi sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Šoban/Pixsell
Image
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Ako bi berač u šumi naišao na službenu osobu, mora je pokazati, a osim na papiru, može je pokazati i u elektronskom obliku preko mobitela.

"U slučaju da se berači ne služe računalom i ne mogu ishoditi digitalnu dozvolu, još uvijek svoj zahtjev mogu uputiti dolaskom u šumariju ili podružnicu ili isti poslati putem pošte i dozvolu će dobiti na kućnu adresu. Naravno, i dalje besplatno", navode iz Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sve što se ubere mora biti za osobne potrebe, ne smije se, primjerice, odnijeti na tržnicu i prodavati ili možda stati uz cestu pa iz gepeka tržiti niti se plodovi smiju preprodavati trećoj osobi koja bi ih onda prodavala.

Do 10 kg kestena je OK

No postoji ograničenje koliko se čega smije ubrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Nadzemnih gljiva smije se ubrati do tri kilograma dnevno, kestena smijete skupiti do deset kilograma, a isto vrijedi i za druge plodove. Smijete pobrati i dva kilograma češera, potom pet komada lukovica, gomolja ili korijena. Također smijete iz šume iznijeti i kilogram listova ili cvjetova, busen mahovine.

Ide uskoro i vrijeme Adventa pa je dobro znati da se smije sa sobom iz divljine ponijeti i pet kilograma crnogoričnih grana ili maksimalno tri grane. Humusa se smije uzeti pet kilograma dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro je znati i da dozvola Hrvatskih šuma vrijedi isključivo na šume i šumsko zemljište u vlasništvu republike Hrvatske kojim gospodare Hrvatske šume. Za sakupljanje plodova na privatnim zemljištima treba zatražiti dozvolu vlasnika.

Pitali smo i koliko je do sad uhvaćeno "krivoberača". Kažu - nemaju informaciju da je ijedan pojedinac brao gljive bez dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ako nekoga "uhvate", kazna je od 1000 do 7000 kuna i kaznu izriče Šumarska inspekcija Državnog inspektorata.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo