prvomajski prosvjed / Krešimir Sever: 'Raskola među sindikatima nema. Piletić? Očekujemo da se postavi u zaštitu radnika'

Sever je komentirao i imaju li sutra sindikati razloga za prosvjed s obzirom da su dobili traženo povećanje osnovice za plaće od 4 posto

30.4.2022.
20:00
VOYO logo

Nakon dvije godine korona mjera, Zagreb opet slavi Prvi svibnja. Dijeli se 30 tisuća porcija graha u Maksimiru, a na Međunarodni praznik rada - ponovno i prosvjedni sindikalni marš pod geslom "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika". 

No, u povorci koja će krenuti od Radničkog doma i završiti pred Hrvatskom udrugom poslodavaca- samo jedan sindikat - najbrojniji u Hrvatskoj - Savez samostalnih sindikata koji ima oko 100 tisuća članova. A među njima i iz privatnog sektora - što ih razlikuje od ostalih većih sindikalnih organizacija, a budući da je glavni akcent ovog prosvjeda kolektivni pregovori kod privatnika - to je i razlog soliranja ovog sindikata, kaže njihov šef Mladen Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter Ilija Radić o svemu je pričao s Krešimirom Severom, predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sever je na početku komentirao je li došlo do raskola između sindikata s obirom da samo jedan organizira povorku na Međunarodni praznik rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema raskola, istovremeno punom parom zajednički sve tri reprezentativne sindikalne središnjice pregovaramo o Zakonu o radu s poslodavcima i s predstavnicima Ministarstva rada", kazao je.

Na pitanje zašto sutra sindikati neće nastupiti zajedno, Sever je kazao: "Taj dio je nama enigmatičan zbog toga što mi u Nezavisni hrvatskim sindikatima imamo jednu trećinu članova iz privatnih sektora, kolege iz Matice ih imaju, ali ovo je odluka Saveza samostalnih sindikata kao takvog, to poštivamo, prihvaćamo da su željeli biti sami, podupiremo ih u tome i želimo im sutra svu sreću, da imaju uspješan prosvjed jer je to dobra poruka koja ne može škoditi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sever je komentirao i imaju li sutra sindikati razloga za prosvjed s obzirom da su dobili traženo povećanje osnovice za plaće od 4 posto. 

"Sindikati koji su pregovarali iz javnih i državnih službi imaju razloga za djelomično zadovoljstvo jer su dobili povećanje od 4 posto koje su tražili, a tek će na jesen razgovarati o tome ima li prostora za daljnja povećanja. Ovo povećanje ne doseže inflaciju i to još nije ono što bi trebali, ali je u velikom dijelu privatnog sektora je ista situacija da povećanje plaća ili nema ili ne doseže ono što bi danas bila stopa inflacije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sever je kazao i što sindikati očekuju od novog ministra rada Marina Piletića

"On je za nas nepoznanica. Sve što o njemu znamo smo doznali kroz medije. Očekujemo da se što prije sjednemo i razgovaramo zajedno jer u ponedjeljak nastavljamo pregovore o Zakonu o radu. Jasno je da nema vremena, a dobio je težak sektor. S jedne strane to je sustav rada, s druge strane socijala, s treće strane mirovine. U uvjetima u kojima rastu cijene, pada kupovna moć građana, a raste neimaština, imat će puno posla. Naročito na područje izmjena Zakona o radu jer su poslodavci tražili daljnju fleksibilizaciju, mi smo protiv toga, tražit ćemo defleksibilizaciju. Očekujemo da se postavi u zaštitu radnika", kazao je Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo