BUDIMIR LONČAR / Krive ga za embargo na uvoz oružja: 'Tuđman mi je čestitao na obavljenom poslu'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Taktiku sam dogovorio s hrvatskim državnim vrhom i ponosan sam, istaknuo je posljednji šef diplomacije SFRJ

13.2.2019.
17:34
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

“Ako postoji nešto na što sam ponosan, onda je to moje sudjelovanje u radu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kada je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju. Napokon, u New York sam otputovao u dogovoru s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, koji mi je čestitao na obavljenom poslu. Ponovit ću što sam prije nekoliko godina rekao u Jutarnjem listu: Tuđman je potpuno prihvatio internacionalizaciju i, pored Haaške konferencije, stavljanje jugoslavenske krize i pod okrilje UN-a”, istaknuo je Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ, koji je ponovno u žiži interesa otkako je nedavno objavljeno da će dobiti Medalju grada Zagreba.

Odluku o dodjeli medalje Budimiru Lončaru donio je gradonačelnik Milan Bandić, uz obrazloženje da se dodjeljuje za “izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU”.

Međutim, uslijedile su žestoke reakcije desnice, odakle već danima stižu optužbe da je Lončar “odgovoran zato što je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja”, a nekadašnji generali Ivan Tolj i Ivan Kapular podnijeli su ostavke u Hrvatskom generalskom zboru zbog nereagiranja na ovo odlikovanje.

Lončara se optužuje da snosi odgovornost jer je Vijeće sigurnosti UN-a 1991. donijelo odluku o embargu na uvoz oružja u Jugoslaviju, čime je, u vrijeme rata koji su poveli Slobodan Milošević i JNA, Hrvatska bila teško pogođena, bez oružja i mogućnosti da se odupre agresiji.

Ukratko, za desničare je Lončar izdajnik i već godinama kruži priča prema kojoj je on krivac jer u jesen 1991. Hrvatska nije smjela legalno kupovati oružje za obranu.

“To je potpuno netočno”, objasnio je Lončar: “Na spomenutoj sjednici, američki državni tajnik prvi je put kritizirao Miloševića zbog namjere stvaranja velike Srbije. Što se mene tiče, o taktici u Vijeću sigurnosti prije toga sam razgovarao s Tuđmanom, a na sastanku su još bili Stipe Mesić, Franjo Gregurić, Josip Manolić i Ante Marković.
Uspjeli smo jer je Vijeće sigurnosti prvi put internacionaliziralo jugoslavensku krizu u skladu s glavom 7. Povelje UN-a, a to je bio velik uspjeh na koji sam iznimno ponosan. Spriječili smo da JNA uvozi oružje dok Hrvatska to ionako nije smjela jer u to vrijeme još nije bila država”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo