SLIJEDI IM PRIJAVA / Krivotvorene diplome kod dvoje učitelja u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Prema neslužbenim podacima, on je radio u Industrijsko obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, a ona u Gimnaziji Nova Gradiška

1.3.2019.
15:23
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Dvoje nastavnika u školama u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu istragom je utvrđeno da su pri zapošljavanju krivotvorili diplome, a školski odbor novogradiške Gimnazije već je dao izvanredni otkaz 45-godišnjakinji, dok je 54-godišnjem muškarcu školski odbor brodske Industrijsko-obrtničke škole dao suglasnost za otkaz.  

Brodsko-posavska policija priopćila je u petak kako je dovršila istragu nad dvoje djelatnika u školama iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške zbog krivotvorenih diploma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom je utvrđeno da je pri zapošljavanju u Novoj Gradiški krivotvorenu diplomu priložila žena stara 45 godina, a u Slavonskom Brodu muškarac star 54 godine.

"Policija je istragu provela po nalogu Državnog odvjetništva i zasad ne možemo davati više informacija o ova dva slučaja", izjavio je Hini Krešimir Šimić, glasnogovornik PU brodsko-posavske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lažni" nastavnik iz Industrijsko-obrtničke, a "nastavnica" iz Gimnazije

Prema neslužbenim podacima, osumnjičeni muškarac radio je u Industrijsko obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, a žena u Gimnaziji Nova Gradiška.

"Tražili smo, kao i svi provjeru diploma. Kada smo dobili povratne informacije o slučaju smo obavijestili sve nadležne za ovakve slučajeve. Školski odbor već je dao i suglasnost za otkaz djelatniku", potvrdio je Hini Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole. Muškarac za kojeg je utvrđeno da je krivotvorio diplomu u školi je radio od 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je diploma djelatnice krivotvorena saznali smo 1.veljače, a 5. veljače je dobila izvanredni otkaz. O svemu su izviješteni Ministarstvo znanosti i obrazovanja i DORH. Kod nas je djelatnici ovo treće radno mjesto i nije bilo razloga sumnjati u diplomu", rekla je Hini ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik. Djelatnica je u gimnaziji priložila krivotvorenu diplomu iz 2000. godine.

Lokalni mediji navode da je izvanredni postupak provjere vjerodostojnosti diploma pokrenut nakon što je resorno ministarstvo ovih dana u svojim redovima otkrilo žensku osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Navodno je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nekoliko godina radila administrativne poslove, kroz mjeru stručnog radnog osposobljavanja, a potom na projektu putem ugovora o djelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom studenoga 2018. zaposlena je temeljem javnog natječaja u Gimnaziji, na ugovor o radu na određeno vrijeme. Krivotvorena diploma otkrivena joj je krajem 2018., otprilike mjesec i pol nakon sklapanja ugovora o radu.

Oboje će biti kazneno prijavljeni zbog krivotvorenja isprave

Policija protiv oboje podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave, a portali pišu kako je riječ o prilično nevješto krivotvorenim dokumentima, neautentičnog izgleda i potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u javnost u siječnju procurilo više slučajeva krivotvorenja diploma, resorna ministrica Blaženka Divjak najavila je kako će varalice dobiti izvanredni otkaz te da će ih ministarstvo prijaviti DORH-u. Nije rekla o kojim se školama radi, već samo da su dvije u Slavoniji i jedna na otoku.

Dekanica zagrebačkog Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić rekla je tada Hini kako ne misli da je itko od zaposlenih na Fakultetu bio uključen u krivotvorenje diploma, te da ima puno povjerenje u zaposlenike, a dekan Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras da su sveučilišne diplome vjerodostojne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Ministarstvu je potvrđeno je da spomenuti fakultet među 280 diploma, koje su im ravnatelji osnovnih i srednjih škola poslali na provjeru, pronašao tri lažne diplome, i to jednog zaposlenika u osnovnoj i dva zaposlenika u srednjim školama.

Ministarstvo je stoga osnovnim i srednjim školama, kao i agencijama u obrazovanju dalo rok od godinu dana da provjere diplome oko 90.000 zaposlenih. Kako sustavan način provjere fakultetskih diploma u Hrvatskoj ne postoji, ravnatelji i školski odbori su ti koji vode postupak zapošljavanja, tako da bi ravnatelji to morali napraviti. U naputku Ministarstva o izvanrednim provjerama ravnateljima je dano do znanja da bi nakon izvanredne provjere ubuduće trebalo postavit jasan sustav redovne provjere diploma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo