hrvatski apsurd / Kronično ih nedostaje na tržištu: Imaju vrijednu diplomu, ali ne mogu raditi zato što ih sustav ne priznaje

U Metkoviću najavljuju nove prosvjede da se, poručuju, tragedija obitelji Bebić više nikada ne ponovi

26.3.2019.
20:06
VOYO logo

Majka dječaka koji je zbog brojnih propusta u zdravstvenom sustavu umro od sepse, šokirana je viješću o skraćivanju radnog vremena Laboratorija za analizu krvi.

"Katastrofa! Mislim, gdje će ona djeca koja idu popodne u doktorice vadit? Šta ima analizator, on će samo reći CRP, a di su ostale bolesti?", kaže Ivana Bebić, Gabrielova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok prisilnih promjena je smrt dugogodišnje korisnice koncesije, ali ravnatelj Doma zdravlja uvjerava kako hitni slučajevi neće morati čekati da im krv stigne sve do Makarske.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hitna je u Metkoviću već nabavila hematološki brojač i za bilo kakvu hitnost u bilo koje doba dana se mogu obratiti u Hitnu", kaže Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Da bi Laboratorij ponovno počeo raditi kao i do sada, inženjer medicinske biokemije trebao bi se javiti na natječaj u kojem mu nude čak i plaćen smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će se u budućnosti netko javiti na natječaj sa željom da ostane živjeti i raditi u Metkoviću."

Ipak, takvih ljudi, što je vidljivo i na primjerima drugih hrvatskih gradova, jednostavno nema na tržištu, ali zato ima magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike čije hrvatske diplome sustav ne priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji 500 magistara koji imaju vrijednu diplomu, donešenu u Hrvatskoj i imaju licence Komore, kompletne osobe za raditi. A zašto ne rade? Zato što ne postoje u Zakonu", kaže Ljiljana Šunjić, magistra medicinsko laboratorijske dijagnostike.

Smatra kako ih opstruira lobi koji želi zadržati monopol te skupo naplaćivati analize krvi. S tim se slažu i u inicijativi Sinovi i kćeri Metkovića kojima je cijela situacija neshvatljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihovi roditelji su pet godina školovali, odvajali novce za tu školu. Danas su došli i oni u neizvjesnost, a paralelno s tim nam se gase laboratoriji", kaže Ivo Matičević, Sinovi i kćeri Metkovića.

Pa najavljuju nove prosvjede da se, poručuju, tragedija obitelji Bebić više nikada ne ponovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo