PRAVOMOĆNA PRESUDA / Kronologija afere INA-MOL: Sanaderovu ispovijest pratili su svi, a jedna stvar sve ove godine nije se promijenila

Ivo Sanader dobio je još jednu pravomoćnu presudu za aferu INA-MOL. Sanader je u tom slučaju osuđen na 6 godina zatvora, a bivši šef MOL-a na dvije

25.10.2021.
20:00
VOYO logo

Prije 10 godina Ivo Sanader je prvi put došao pred sud kao optuženik. Sudio mu je predsjednik suda. Na ulazak u sudnicu čekalo je 50-ak novinara. Uživo prijenos budno se pratio i u Saboru. Zdravstvenu ispovijest bivšeg premijera to jutro pratili su apsolutno svi. 

"Želim se ispričati što sam došao ovako obučen jer su mi rekli da idem u bolnicu", kazao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Turudić koji je tada bio predsjednik sudskog vijeća mu je na kraju dao 10 godina i održao predavanje. 

Image
mito /

Osuđen na šest godina: Vrhovni sud potvrdio presudu Sanaderu i Hernadiju za aferu Ina-MOL

Image
mito /

Osuđen na šest godina: Vrhovni sud potvrdio presudu Sanaderu i Hernadiju za aferu Ina-MOL

"Nanijeli ste štetu ugledu državi i svijetu, vi ste doprinijeli razočaranju ljudi u instituciju i stvaranju opće apatije i atmosfere bezizlaznosti", kazao je tada Turudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud presudu je smanjio na osam, a Ustavni srušio i naložio da sve krene ispočetka. Iako ništa lakše nije bilo ni s novim sudskim vijećem. 

Zbog straha od zastare, sutkinja Štampar Stipić - uvela je još brži tempo. Rasprave su se počele tonski snimati. A zbog svađe s odvjetnicama - sutkinja je izrekla kazne od 10 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj INA-MOL obilježila je i snimka ručka iz restorana Marcellino koja nikad nije razjasnila što su se točno došaptavali Zsolt Hernadi i Ivo Sanader. Vlasnik nekad poznatog restorana Mario Čerhak na kraju je propao i odselio se u inozemstvo.  

"Situacija je emotivno puno lošija", kazao je Čerhak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog afere INA MOL sudnicu su preplavili i koferi britanskih odvjetnika koji su zastupali Hernadija. Hrvatska se godinama borila s Mađarskom i oko izručenja prvog čovjeka MOL-a, no hrvatskom zahtjevu nikad nije udovoljeno - unatoč europskom uhidbenom nalogu i tjeralicama. 

"Kada se ima u vidu da se radi o naftnoj kompaniji - onda ja s punim pravom mogu reći da se radi o pišljivih 10 milijuna eura", kazala je tada Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, obje tužiteljice koje su počele slučaj Sanader - kasnije su postale ravnateljice USKOK-a. Ali jedna stvar sve ove godine nije se promijenila.

Turudić je pitao RobertaJežića gdje su novci, na što je ovaja odgovorio da se novci nalaze na računu tvrtke Dioki Holding te da će ih vratiti. Turudić mu je kazao: "učinite to ako možete još danas". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ove izjave prošlo je 9 godina. Hrvatski proračun nikad nije vidio tih 5 milijuna eura. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo