Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PREDAO SE U LONDONU

Kronologija slučaja: 22 dana od početka policijske akcije do Todorićeve predaje u Londonu

Hrvatska policija u utorak je potvrdila kako je zaprimila obavijest da je Ivica Todorić uhićen u Londonu

Image

Godinama je slovio kao najmoćniji čovjek u Hrvatskoj, vlasnik najveće kompanije u regiji, koja ima važan utjecaj na zemlje u okruženju.

Nakon što je Sabor izglasao Lex Agrokor, Todorić je odlučio aktivirati zakon, čime u koncern stiže izvanredna uprava. Todorić zadnjih dana na blogu tvrdi da je na aktivaciju zakona bio prisiljen, čime će se sasvim sigurno voditi dođe li do sudskog procesa.

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Hina/ 7.11.2017. u 16:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ivica Todorić predao se u utorak britanskim vlastima, 22 dana nakon što su hrvatski policijski istražitelji ušli u njegovu zagrebačku rezidenciju, nakon čega je otvorena istraga zbog sumnje da je uz pomoć sinova i suradnika izvlačio novac iz posrnulog koncerna Agrokor.

16. listopada

- Policija je rano ujutro ušla u Kulmerove dvore u vlasništvu Ivice Todorića bivšeg čelnika koncerna Agrokor. 

- Nakon što je policija pokrenula akciju Todrorić je na svom blogu iz inozemstva poručio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskom istražnom povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

- Državno odvjetništvo izvijestilo je da su u istrazi slučaja Agrokor u tijeku izvidi i kriminalističko istraživanje "zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja" te da traju pretrage kod 15 osoba.

- Todorićeva odvjetnica ocijenila je da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj.

Upravo se čita

Image
užas

Velika tragedija u Rijeci: U vodenoj bujici preminuo muškarac, pronašli ga ispod automobila

- U izvidima vezanima uz navodne nezakonitosti u Agrokoru uhićeno je 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj.

17. listopada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

- Protiv osumnjičenih u slučaju Agrokor policija je podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

- Todorić je uhićenja na blogu nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno dvanaest vrhunskih gospodarstvenika, za koje je rekao kako ništa nisu krivi te poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema.

- Državno odvjetništvo izvijestilo da je zatražilo istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor i to zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

- Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio je istražni zatvor samo Ivici Todoriću, dok će se ostalih 14 osumnjičenih braniti sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

- Todorićevi odvjetnici najavili žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor koji se prema tvrdnjama tužiteljstva okoristio za preko milijardu kuna.

18. listopada

- Todorić ocijenio da je pravna država, odbacivši zahjtev da se Agrokorovim menadžerima odredi istražni zatvor, stala na kraj političkoj samovolji, ispričao se bivšim suradnicima što su zbog političkog progona njega, oni morali proći "sramotnu torturu" te poručio da će se boriti za istinu i razotkrivanje "političke kampanje".

- Iz pritvora u Remetincu kasno navečer izašlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna. Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

20. listopada

- Nakon što se vratio u Hrvatsku Ante Todorić je u pratnji svojih odvjetnika došao na razgovor u sjedište zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništvam, gdje je iznio obranu od sumnji da je zajedno s ostalim osumnjičenicima u slučaju Agrokor svom ocu Ivici Todoriću omogućio pribavljanje više od milijardu kuna nepripadne dobiti. Medijima je izjavio da je u državnom odvjetništvu odbacio optužbe da je kriv za zloupotrebu u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave u slučaju Agrokor, a nije odgovorio na pitanje gdje mu je otac.

- Zagrebački Županijski sud blokirao je četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, neslužbeno se doznaje, dok na sudu navode da ništa ne mogu komentirati jer je riječ o spisu koji ima oznaku tajnosti. No, prema informacijama koje proizlaze iz zemljišnoknjižnog izvadka, čiji je preslik objavljen u medijima, Todorić po zahtjevu Državnog odvjetništva ne smije raspolagati svojom četvrtinom Kulmerovih dvora gdje je živio s obitelji. Ta nekretnina, nakon blokade, ne smije se prodati niti opteretiti.

- Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo raspisalo je tjeralicu za Ivicom Todorićem protiv kojeg je određen istražni zatvor i pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

22. listopada

- Ivica Todorić je na svom blogu poručio kako će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika", nakon što je u subotu za njim raspisana tjeralica.

23. listopada

- Stariji sin, Ivan Todorić vratio se u Hrvatsku pa je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Njegova odvjetnica Jasna Novak izjavila je da je njen branjenik iznio kratku obranu u Državnom odvjetništvu, ali nije odgovarao na pitanja.

- Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je odluku suca istrage koji je ranije odbio zahtjev Državnog odvjetništva da se odredi istražni zatvor za 14 osumnjičenih u slučaju Agrokor.

- Županijsko državno odvjetništvo izdalo je europski uhidbeni nalog (EUN) za Ivicu Todorića protiv kojega je određen istražni zatvor i pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

25. listopada

- Hrvatsko pravosuđe je izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem koji mu je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju Agrokor unatoč ranije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu (EUN). U potrazi za Todorićem ranije je na snazi bila plava tjeralica kojom se nalaže lociranje osumnjičenika, dok crvena tjeralica nalaže osumnjičenikovo uhićenje.

2. studenoga

- Europski policijski ured – Europol objavio je na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću. Uz fotografiju i opis osobe, Europol je na svojim stranicama napisao da se Todorića traži zbog korupcije, prijevare i krivotvorenja dokumenata, uključujući i dokumente koji utječu na financijske interese EU-a.

- Todorić je, pak, na blogu ponovio kako se ne skriva i da je njegova savjest čista, ali da kao čovjek kojem su "duboko povrijeđena ljudska prava ima puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje".

7. studenoga

- Hrvatska policija u utorak je potvrdila kako je zaprimila obavijest da je Ivica Todorić uhićen u Londonu. "Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija", objavio je MUP.

Hina/ 7.11.2017. u 16:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
novi članovi

Staru garinturu u Upravi INA-i zamijenila nova, Mikuljan za RTL: 'Jednoglasnom odlukom uskraćene su im optremnine'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba