zbog vaučera / Kršimo prava putnika? Europska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatska je među zemljama koja je preporuku Komisije praktički pretvorila u proceduru prema kojoj putnik do svojeg novca neće moći doći idućih nekoliko godina

2.7.2020.
16:48
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je više-manje odignorirala pismo Europske komisije koja je Hrvatsku upozorila da sustavom putničkih vaučera krši prava potrošača odnosno putnika, danas je Komisija pokrenula postupak zbog povrede prava protiv Hrvatske i još devet zemalja koje su na sličan način zamislile spašavati poslovanja svojih turističkih agencija i aviokompanija.

Kako je na svojim stranicama izvijestila Europska komisija, a potom odmah prenijela i Središnja europska udruga za zaštitu potrošača BEUC, Hrvatskoj je danas, zajedno s Ciprom, Češkom, Grčkom, Francuskom, Italijom, Litvom, Poljskom, Portugalom i Slovačkom, kao prvi u nizu postupaka propisanih službenom procedurom, poslano pismo s formalnom najavom pokretanja postupka zbog povrede prava, a koji bi, ne bude li sluha ili suradnje ovih zemalja s Komisijom, mogao završiti i na Europskom sudu te biti okončan financijskim kaznama protiv spomenutih zemalja, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih 10 zemalja, navodi Komisija, krši odredbe članka 12. Direktive o putovanjima u paket aranžmanima s obzirom na to da su svojim nacionalnim legislativama agencijama i aviokompanijama omogućile da putnicima izdaju vaučere umjesto povrata novca, a to je u priličnom raskoraku s preporukama Komisije o načinu kako se putnički vaučeri, u doba pandemije, trebaju nuditi potrošačima.

Oni, naime, nisu zabranjeni i Komisija nije imala ništa protiv da ih putničke agencije potrošačima nude na dobrovoljnoj bazi, i to na način da svaki putnik, ako ne želi vaučer, ima pravo takvu ponudu odbiti te u propisanom roku od 14 dana od otkaza putovanja dobiti cijeli iznos novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, međutim, među zemljama koja je preporuku Komisije praktički pretvorila u proceduru u kojoj putnik do svojeg novca neće moći doći u idućih nekoliko godina, omogućivši potrošačima da mogu odbiti vaučer, ali da pravo na povrat novca imaju tek u roku od 180 dana od datuma proglašenje prestanka pandemije.

To je, upozorava EK, u suprotnosti sa strogim pravilima o postupku povrata novca koji trebaju vrijediti i u doba pandemije, a o kojima je upozorenje navedenim zemljama Komisija prvi put poslala još 13. svibnja, upozorivši ih kako su uveli praksu nepovoljnu za potrošače i posve suprotnu europskim pravilima, apelirajući pritom da je što prije prilagode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo