zanimljiva koincidencija / Krstičević najavio 'skoru odluku o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova', a njegova bivša tvrtka započela biznis servisiranja i nabave - zrakoplova i vojne opreme

'Planiramo da 2020. na hrvatskom nebu vidimo prva dva (novonabavljena) višenamjenska borbena zrakoplova'

31.1.2018.
17:25
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u srijedu kako će odluka o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova biti donijeta vrlo skoro i kako je bitno da se u tom postupku do kraja bude odgovoran, da kupnja bude priuštiva i da izaberemo ono što Hrvatska može podnijeti.

Projekt je složen i cjelovit i svi razgovori se vode na bazi natječaja kada premijer razgovara s drugim premijerima i kad kao ministar obrane razgovaram s  drugim ministrima, rekao je ministar Krstičević odgovarajući na novinarske upite nakon prezentacije Plana nabave MORH-a za 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada odlučimo, napravit ćemo prezentaciju i vidjet će se na temelju kojih parametara je stručna skupina odnosno Vlada donijela tu odluku. To je jedan od najsloženijih projekata, pripremili smo se za to, proveli promjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ), došli su na čelna mjesta mladi i obrazovani ljudi. Analizirali smo od infrastrukture što je potrebno pripremiti kao bi mogla pratiti projekt, rekao je ministar.

Bitnim je ocijenio to što naši piloti moraju iz zrakoplova druge generacije prijeći na zrakoplove četvrte generacije, što znači da moraju preskočiti jedan korak i sada se razmatra koji su to piloti koji će biti upućeni na dodatno školovanje i trening. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitni su i zrakoplovni tehničari kako bi se sustav održavanja postavio zajedno sa zemljom partnerom i mentorom koji će nas voditi da to bude uspješna tranzicija, naglasio je ministar obrane. 

Upitan je li premijer u razgovore s partnerima uključio i potpredsjednice Vlade Martinu Dalić i Mariju Pejčinović Burić, Krstičević je odgovorio da svi međusobno komuniciraju i da je sa cijelim procesom upoznata i predsjednica Republike, kao i ostali ministri koji su bitni. U proces je uključen i ministar financija, kao i potpredsjednice Vlade za gospodarstvo i vanjske poslove, cijeli sigurnosni sustav od početka procesa tako da to nije odluka jednog čovjeka, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne može sam donijeti odluku ili utjecati na taj proces, to je timski rad svih nas, istaknuo je. 

Na novinarski upit favorizira li nabavu izraelskog F-16 Krstičević je odgovorio kako ne favorizira nikoga, već da favorizira struku, odnosno ono što je najbolje za Hrvatsku, te da odluka treba biti priuštiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiramo da 2020. kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom  i slavimo 25 godina pobjede u Domovinskom ratu na hrvatskom nebu vidimo prva dva (novonabavljena) višenamjenska borbena zrakoplova", poručio je Krstičević. 

Inače, u javnosti se pojavila i zanimljiva informacija. Naime, portal Start objavio je informaciju kako se utjecajna domaća IT kompanija  KING ICT., u kojoj je do ulaska u Vladu jedan od vodećih menadžera bio aktualni ministar obrane Damir Krstičević, okreće novome biznisu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stoji u sudskome registru, namjerava se u budućnosti baviti i trgovinom oružja te proizvodnjom i servisiranjem zrakoplova i zrakoplovne opreme. 

Krajem rujna prošle godine KING ICT je na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirao tvrtku kćer Planet IX d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, Buzinski prilaz 10. S temeljnim kapitalom 20.000 kuna nova tvrtka, u korporativnome carstvu vlasnika KING ICT-a Stipe Matića, registrirala je niz raznorodnih djelatnosti, od proizvodnje i posluživanja toplih napitaka i hrane, izrade internetskih stranica i slično, do proizvodnje, popravka i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme. Pored toga, vodeća IT kompanija u zemlji od rujna se bavi i proizvodnjom, prijevozom i nabavom oružja te pirotehničkih sredstava, piše Start.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo