Dug put do doma / 'Kruh sa sedam kora' u doba korone - Luka se nakon pet mjeseci vratio kući: 'Nadam se da ću se uskoro moći oženiti'

U međunarodnoj plovidbi trenutačno je oko šest i pol tisuća hrvatskih pomoraca

17.7.2020.
15:00
VOYO logo

Od Sjedinjenih Američkih Država, preko Europe pa do Brazila plovio je Luka na tankeru u doba korone. Ugovorena tri mjeseca pretvorila su se u pet i pol mjeseci na brodu. U drugoj polovini svoga poslovnog putovanja kopno gotovo nije vidio.

"Prije nego što sam došao doma, bili smo dva mjeseca na moru, mjesec dana na sidru i mjesec dana samo smo se vrtjeli u krug dok nas nisu obavijestili da idemo u Curacao, odakle sam se iskrcao i došao doma", ispričao je pomorac Luka Simić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tome je prethodila prava morska avantura puna neizvjesnosti.

"Nakon Roterdama krenuli smo u Dansku i svi smo bili sretni. Moguća je smjena u Danskoj, sat vremena nakon toga su nas okrenuli prema Španjolskoj. Rekli smo: 'Dobro, može i u Španjolskoj'. Međutim, došao je novi voyage order; idemo u Brazil i na kraju smo dva mjeseca zaglavili u Brazilu", opisao je Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
detaljne provjere /

Inspektori 'češljaju' obalu: Kontroliraju se marine, kampovi, hoteli, provedbe protuepidemioloških mjera...

Image
detaljne provjere /

Inspektori 'češljaju' obalu: Kontroliraju se marine, kampovi, hoteli, provedbe protuepidemioloških mjera...

U međunarodnoj plovidbi trenutačno je oko šest i pol tisuća hrvatskih pomoraca. Za njih više od 3000 ugovori su istekli i imaju problema s povratkom. Pomaže im i Sindikat pomoraca Hrvatske.

"Situacija je danas nešto bolja nego prije mjesec dana, otvorile su se luke kao što su Hong Kong, Singapur, Južna Koreja. Također se preko SAD-a sada lakše rade repatrijacije, tako je situacija nešto bolja, ali je daleko od onoga što bi trebalo biti i kako bi to trebalo izgledati", kazao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus komplicira i opskrbu brodova pa se pomorci nekada snalaze.

"Naši Filipinci su vješti ribari pa su pecali i uhvatili neke komade i od sedam kilograma pa smo imali finu večeru", rekao je Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni uzbuđenja nije nedostajalo. Jedrilica s dvojicom britanskih pomoraca stradala je u nevremenu na sjevernom Atlantiku. Tanker na kojem Luka plovi bio je najbliži. Dan nakon poziva u pomoć stigli su do jedrilice i spasili članove posade.

Zbog svega toga Luka nije uspio stići na svoje vjenčanje pa ga je morao odgoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se, zbog svih ovih mjera koje gospodin Capak i ekipa uvode, da ću se ipak moći oženiti potkraj kolovoza", kazao je Luka. 

Kada situacija bude bolja, ponovno će zaploviti svjetskim morima. Dio posade s kojom je plovio i dalje je na brodu. Dok stignu do iduće luke, bit će na moru već godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo